facebook

Събития

1920x1080_678x410_crop_478b24840a
25.11.2022 11:20
Събития

Публична лекция „Предизвикателства към академичната свобода и свободата на словото днес: Традиционна лекция, отбелязваща годишнината от речта на професор Клеверинга в Лайденския университет на 26 ноември 1940“

Корпус 1, зала 210


Организатор:
Нов български университет
Лайденски университет
Посолство на Кралство Нидерландия

Лектор:
проф. д-р Антоанета Димитрова, Institute of Security and Global Affairs, the Faculty of Governance and Global Affairs, Leiden University

Модератор:
проф. д-р Десислава Бошнакова, департамент „Медии и комуникация“, НБУ


С участието на Н.Пр. г-н Симон ван дер Бург, Посланик на Кралство Нидерландия



Участници:
студенти, преподаватели, гости 


Лайденският  университет и неговите професори отбелязват всяка година датата на речта на професор Клеверинга като необходимо напомняне за нуждата да отстояваме свободата: академичната свобода, свободата на словото и свободата на изразяване.

За първи път в инициативата като домакин и съорганизатор се включва български университет в лицето на НБУ и със съдействието на Посолство на Кралство Нидерландия.

Годишнината от речта на професор Клеверинга е повод да разкажем малко повече за това събитие и за съпротивата на лайденските студенти и преподаватели срещу нацизма, като окупация и като идеология. Това е и повод да се замислим какво правим за свободата тук и сега.

На 26 ноември 1940, професорът от Лайденския университет Клеверинга произнася знаменита реч в защита на уволнения си колега и ментор Професор Мейерс, който, заедно с други учени от еврейски произход, е уволнен от нацистките окупационни власти в Нидерландия на същия ден. Професор Клеверинга защитава колегата си като се фокусира изключително върху неговия професионализъм и принос към науката и обществото. Речта на професор Клеверинга е пример за гражданска смелост, който продължава да вдъхновява мнозина от академичната общност на Лайденския университет и далече отвъд нея.

Първата Клеверинга лекция в България на тема „Предизвикателства към академичната свобода и свободата на словото днес“ ще бъде представена от проф. д-р Антоанета Димитрова от Лайденския университет.

Предизвикателствата към свободата в сегашния исторически момент са многобройни, но по-трудно уловими и различими от тези в контекста на речта на Клеверинга.  Лекцията е повод да разсъждаваме заедно за същността на тези изключително сложни предизвикателства към демокрацията, сред които употребата на лъжата в обществения дебат, заплахите към учени и журналисти, дезинформацията и фалшивите новини разпространявани чрез социални медии.

 

Професор Димитрова ще говори за тези предизвикателствата към свободата в днешния ден и как членовете на академичната общност могат да им противостоят. Защо заплахата към науката е също заплаха към свободата и каква е ролята на компетентността и професионализма в демокрацията?

 

 

Антоанета Л. Димитрова е професор по сравнително управление в Института по сигурност и глобални въпроси и във Факултета по управление и глобални въпроси на Лайденския университет. Работата ѝ е фокусирана върху демократичните и държавни трансформации на посткомунистическите държави от Централна и Източна Европа и ролята на Европейския съюз в този процес. Тя е изследовател на разширяването на Европейския съюз, особено на източното разширяване през 2004-2007 г. Проф. Антоанета Димитрова е публикувала множество статии във водещи академични списания като Journal of European Public Policy, European Union Politics, Democratization, West European Politics. Тя е директор и основател на Центъра за централно и източноевропейски изследвания в Лайденския университет, член на Управителния комитет на Постоянната група на Европейския съюз в Европейския консорциум за политически изследвания и член на Управителния съвет на Европейския хуманитарен университет.

 

Проф. Десислава Бошнакова е ръководител на департамент „Медии и комуникация“ в Нов български университет и магистър по театрална режисура в НБУ. Тя е блогър, подкастър, заклет фен на TED, куратор и лектор. Тя е автор на книгите PRоговорки, 13 истории за W и Колективна мъдрост: и съавтор на The 21st Century Meeting and Event Technologies: Мощни инструменти за по-добро планиране, маркетинг и оценка. Проф. Бошнакова е почетен член на Българската асоциация за връзки с обществеността. Била е ръководител на проект за разработване на Етичен кодекс на ПР професията, ръководител на българския екип за разработване на глобалния стандарт ISO 20121 за устойчиви събития и лектор на редица конференции в областта на комуникациите. Преводач и издател е на специализирана литература в областта на комуникациите.