facebook

Събития

r2-nbu-training_678x410_crop_478b24840a
18.04.2023 16:20
Събития

Студентско обучение „Правото на информация и свободата на словото: дезинформацията в ерата на цифровите медии“

Корпус 2, зала 304


Организатори:
департамент „Политически науки“, съвместно със Сдружение „Евро Адванс“


Лектори:
Роберта Колева, антрополог, журналист на свободна практика, студент в МП „Социология и социална антропология“, Централен европейски университет, НБУ алумни (БП „Антропология“)

Ванина Нинова, студент в МП „Европейско управление“, НБУ, Изследовател към CERMES - Център за миграционни изследвания, НБУ

Йоанна Ненчева, студент в БП „Политически науки“, НБУ, председател и основател на клуб „Политически науки“ към НБУ

Енея Георгиева, член на Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ), Редактор във Forbes-България

Теодора Стаменова, студент в БП „Политология“, УНСС, член на Консултативен съвет по политиките за младежта към Столична община

Мила Симеонова, студент в БП „Европеистика“, СУ „Св. Климент Охридски“

Валентин Александров, студент в БП „Европеистика“, СУ "Св. Климент Охридски“


Модератори:
доц. д-р Евелина Стайкова, ръководител на департамент „Политически науки“ и Асения Димитрова, ръководител на проект „Read Twice“

Сдружение „Евро Адванс“ и Департамент „Политически науки“ на Нов български университет ви канят на студентско обучение за фалшивите новини и дезинформацията. Лектори ще бъдат млади медийни професионалисти от НБУ, СУ и УНСС, които ще ви разкажат как работи дезинформацията и защо е толкова опасна, споделяйки опита, който са придобили като част от проекта Read Twice в Берлин и Порто, благодарение на експертите на Der Spiegel, Deutsche Welle, Publico, Университета Лузофона в Португалия, Alliance4Europe и други.

Ще научите: как социалните мрежи допринасят за разпространението на вредно съдържание, кой и защо има интерес от фалшивите новини и какви могат да бъдат ефектите от дезинформацията върху човешките права, включително правото на информираност, как фалшивите новини провалят съдби и дори отнемат животи.

Също така, ще се имате възможност да се запознаете с някои от най-ефективните съвременни инструменти за разпознаване на подвеждаща информация като Crowd Tangle, DISARM Framework, Public Editor, които да ползвате както професионално, така и в ежедневието си. Ще чуете и споделите примери за фалшиви новини от социалния и политическия живот.

 

Събитието е част от проекта Read Twice (R2), с номер 101081326, съфинансиран от Европейския съюз по програма Граждани, равенство, права и ценности (CERV) – 2021-2027.


Участието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация на този линк до 17.04.2023. Регистрираните участници ще получат имейл с информация за залата на провеждане преди събитието.

 

https://www.eventbrite.fr/e/612126455707