facebook

Новини

kristian_678x410_crop_478b24840a
08.01.2020 15:14
Новини

Кристиян Илиев: С премиерата на „Сън в лятна нощ“ по Уилям Шекспир отлитаме на сцената на Национален студентски дом в началото на февруари

Разговор с Кристиян Илиев – дипломант на Нов български университет, за опита, който натрупа през последните четири години в специалността „Актьорско майсторство“.


Защо избрахте да учите актьорско майсторство?

Интересно е, че театърът е част от мен още от началото на ученическите ми години. Причината е, че в началното училище учих в паралелка с театрално изкуство, но също така бях заобиколен от актьори, които са ни семейни приятели.

Какво научихте последните четири години?

В началото научих основните похвати на театралното изкуство, а след което натрупах и практически опит. Технически подобрих двигателната, но най-вече говорната си култура.

Разкажете повече за практиката и спектаклите, в които участвате?

Участвам в спектакъла „Сън в лятна нощ“ по Уилям Шекспир с режисьор Елена Панайотова и в сесиите по PlayBack театър под ръководството на д-р Антоанета Петрова. В момента подготвяме дипломния си спектакъл „Кривата на щастието“ с режисьор доц. Възкресия Вихърова. През годините съм участвал в „Езерото“ с режисьор Десислава Шпатова. Един много интересен проект беше „Памфлетът“ под режисурата на Едуард Морган. Освен всичките тези проекти с учебна цел сме представяли различен тип етюди, откъси и сме взимали редовно участие в уъркшопове с български и чуждестранни ръководители. Няма нищо по-полезно от съчетанието на теорията с практиката.

Кога ще можем да ви видим на сцена с твоите колеги?

Още на 13 януари ни предстои предпремиера на „Сън в лятна нощ“ по Уилям Шекспир в Университетския театър на НБУ, а на 21 и 22 януари ще има сесии по PlayBack театър отново в театъра на университета, като съвсем скоро ще представим дипломния си спектакъл „Кривата на щастието“. Официалната премиера на „Сън в лятна нощ“ е на 3 февруари в Национален студентски дом. Искам да отбележа, че сме част от програмата на Студентски дом и благодарение на това хората ще могат да гледат всички наши представления в центъра на София всеки месец.

Какво бихте искали да кажете на всички, които в този момент четат това интервю?

Най-напред искам да им благодаря за отделеното време и да им пожелая да имат повече време за театър. В тази връзка всеки е добре дошъл да стане част от някой от нашите театрални полети.

Снимка: Косьо Хаджигенчев