facebook

Новини

img-0156-resize_678x410_crop_478b24840a
09.12.2022 11:41
Новини

Представяне на сборника със статии, посветени на шестдесетата годишнина от рождението на проф. дин Сергей Игнатов

Проф. Сергей Игнатов е основател на египтологията в България и директор на Българския институт по египтология към Нов български университет, учен с разностранни интереси в областта на египтологията и древната история на Изтока.

Сборникът съдържа статии на български, английски и руски, дело на изследователи от областта египтологията, старата история, тракологията и ориенталистиката.

 

 

Приятелите, колегите, съратниците и студентите, които предложиха своите текстове в този юбилеен сборник, пожелаха от все сърце на Сергей още много години творческо дълголетие, нови хоризонти и предизвикателства, прозрения и открития по пътя на науката!

 

 

 

На събитието присъстваха колеги преподаватели, дипломати, знакови личности от областта на висшето образование в България, както и столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова.

 

 

„Статиите, включени в сборника, са резултат от контактите и творческия път на проф. Сергей Игнатов в различни полета на древната история, не само Древен Египет. Още в началото на своята научна кариера той поставяше акцента върху древноегипетската цивилизация винаги в контекста на историята на Древността, Близкия и Древен Изток, влиянието на Древен Египет върху цивилизациите на Средиземноморието и Античността чак до нейния залез и Средновековна Византия. Затова и текстовете в сборника са толкова разнообразни и разностранни - от най-новите археологически открития на територията на Египет до публикации на новооткрити графити в Св. София (Истанбул) и анализ на ведическите текстове на Древна Индия.“


Теодор Леков