facebook

Събития

1920x1080_678x410_crop_478b24840a
21.05.2021 16:00
Събития

Дни на изкуствата на Нов български университет

21 май – 10 юни 2021 г.

За четвърта поредна година Нов български университет представя панорама на творческата дейност на свои студенти и преподаватели от сферата на изкуствата. Във втората година на сложни и сурови социални и културни предизвикателства, творци от НБУ продължават да работят активно и да генерират нови идеи и подходи в създаването на изкуство. Със своите търсения и постигнати резултати те допринасят за изграждане на нов тип трансформираща комуникация с аудиторията и постепенното завръщане към традиционните форми на представяне на изкуства.

В рамките на три поредни седмици от 21 май до 10 юни различни творчески екипи от областта на театъра, музиката, киното, изящните изкуства и дизайна ще представят специално създадени и реализирани през последната година авторски продукти в областта на изкуствата спектакли, изложби, концерти, концептуални инсталации и др.

В рамките на тези различни формати творческите екипи ще се опитат да представят да постиженията на преподавателски екипи от университета и да изградят един динамичен и многоизмерен образ на търсенията на младите български творци.


Откриване

21 май, 16:00 часа
Корпус 2, коридорно пространство на етажи 4 и 5
Изложба „Завръщане“


В периода 21 май – 05 юни 2021 г. в част от коридорното пространство  на 4-ти и 5-ти етаж, 2-ри корпус ще бъде експонирана изложба с тема „Завръщане“, представяща автопортрети, рисунки, картини, скици, и проекти на студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“, майнър програма „Живопис и стенопис“, общообразователни курсове по изкуства „Рисуване на голо тяло“ и „Мозайка и витраж“, магистърски програми „Артистични практики в архитектурна среда“ и „Живопис“.

Експозицията представя творби, създадени в условията на присъствено и електронно обучение. Изложбата цели да запознае  студентите, кандидат-студентите и гостите на Университета с постиженията на част от програмите и курсовете по изкуства. Представят се както произведения и проекти от последната година, така и по-значими, реализирани през годините (или с предстояща реализация) проекти на НБУ в областта на изкуствата в архитектурна среда.




17:00 часа
Корпус 1, етаж 2
Изложба „MIX МЕДИЯ“
 

Изложба на преподаватели и алумни от департамент „Дизайн“ на Нов български университет от времето на пандемията.


online
Изложба „Автопортрети и портрети“



В изложбата „Автопортрети и портрети“ са пpедставени живописни задачи на тема автопортрет и портрет по време на пандемичната обстановка в страната.

 

„Всеки студент имаше време да остане сам със себе си, със своите размисли, мисли и художествени страсти в претворяването на своя образ и подобие. Направеният творчески експериамент беше успешно реализиран в съвместната работа по време на онлайн лекциите ни. Изложбата представя целият набор от съпътстващите идейни скици, ескизи и живописни  разработки. Творбите в изложбата са характерни с уловеното преливане на цветовете един в друг, разнообразие от нюанси и импресионистично въздействие на моменти. Колоритът и хармонията на цветовете са уловени в творбите на студентите при създаване на поставените теми.“

Това споделя за изложбата доц. д-р Ралица Мирчева – преподавател в департамент „Изящни изкуства“ и ръководител на проекта.


Изложбата „Автопортрети и портрети“ е резултат от обучението и учебните задачи, посветени на портрета в лекциите, представени в курсовете на доц. д-р Ралица Мирчева на студентите от БП „Визуални изкуства“ от 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти курс и МП „Живопис“ на департамент „Изящни изкуства“и на студентите, записали майнър програма „Съвременна живопис и стенопис“ с основни програми БП „Графичен дизайн“, както и и МП „Архитектура“.

 

 

25 – 31 май

Изложба на концептуални обекти „ARTCYCLE“


ARTCYCLE е интерактивна документална изложба, посветена на 10 години от създаването на Университетски театър и 30 години от основаването на НБУ и програма „Театър“. Идеята за изложбата е на доц. д-р Ася Иванова (възпитаник на първия випуск на програмата (1991г.)) и цели да проследи и представи дългогодишната театрална дейност на департамент „Театър“ – създадени спектакли, участия в международни фестивали и форуми, награди и други постижения.

В изложбата ще бъдат използвани декори, костюми, визуални и информационни материали, документи от различни спектакли и инициативи от репертоара на Университетски театър НБУ, като материалите и съдържанието ще преминат през цикъла: RECYCLE – UPCYCLE –ARTCYCLE.

В „Дни на изкуствата ще бъдат включени следните „експонати“ от изложбата:

 

25 май, 13:00 часа
Библиотека
„Музикална кутия“


Откъси от музикални композиции към представления от репертоара на Университетски театър. Всеки посетител на библиотеката може да отдели от една до… 40 минути в слушане на различни фрагменти от специално композирана за театрални спектакли музика от Георги Арнаудов, Асен Аврамов, Емилиан Гацов – Елби, Петър Дундаков и други.

 

17:00 часа
Корпус 1, Централно фоайе – пространството до стълбите
„Холограмен костюм“



Създадената от Венелин Шурелов инсталация за юбилей на почетния професор на НБУ Цветана Манева ще пресъздаде ново съдържание – архив на театрални костюми от спектакли на Университетски театър.

 

online
Виртуална изложба „Букви навън“
(Facebook, YouTube)

Преподавател: ас. д-р Дамян Дамянов

Проектът е своеобразно продължение на типографския експеримент „Букви вкъщи“, който се реализира миналата година, в условията на първия локдаун. В предишната експозиция задачата беше да се създадат буквени знаци от предмети у дома, сега фокусът е откриването на обекти или части от такива във външна среда, които да се превърнат в буквени графеми. С този различен поглед върху градската среда, която обитаваме, се получиха вече няколко интересни колекции от букви.

 



 

26 май, 17:00 часа
Вътрешен двор при Био кафе
„Кабина под „театрална“ карантина“

 

Малко, уютно пространство, където може да пиеш кафе в обстановка наситена с театрална информация – декори, реквизит, информационни материали от спектакли на Университетски театър.

 

Открита сцена при корпус 3
„Театрален конструктор“

 

Големи геометрични фигури, част от сценографията на спектакъла „Карай да върви“, реж. Стефан Москов, сценография Чавдар Гюзелев, ще предизвикват посетителите да построят  с помощта на отбор или самостоятелно, различна конфигурация от елементите.

След построяването екипа може да изпрати снимка и кратък анонс на идеята до екипа на Университетски театър. Най-интересните предложения ще получат 1-ва,2-ра и 3-та награда на 1.11.2021 г.

 

28 май
online
Виртуална изложба „Град/Автопортрет“

 

Преподавател: ас. Васил Ангелов

Ателието по графика и графични технологии ще представи студентски проекти и графични произвединия от този и миналия семестър. Творбите са изпълнени в дълбоко и високопечатни техники, като повечето от тях са отпечатани и в домашни условия. Поставените теми са: „Град“ и „Автопортрет“ (като условие на задачата е студентите да не рисуват лицата си), като им беше дадена и възможност да разработят графиките си и по собствени теми. Това позволява на студентите да развият своето мислене и да представят личните си идеи под формата на графично произведение.



 

 

31 май, 11:30 часа
Корпус 1, Централно фоайе и вътрешен двор
Акция КОСТЮМ-ОБЕКТ-СРЕДА

 

Съвместно с департамент „Изящни изкуства“ – акцията ще представи три костюма – интерактивни инсталации, които ще бъдат обиграни от студенти на програма „Театър“ по маршрут от Централно фоайе на първи корпус, през вътрешния двор на университета и ще завърши отново в Централното фоайе.

Костюмите-обекти представят артистичен прочит на Чеховите текстове, като имат за цел да бъдат костюм, концепция върху конкретен текст и среда едновременно.


Костюмите са създадени от студенти от БП „Визуални изкуства“, модул „Сценичен дизайн“ и МП „Сценичен дизайн и медии“ с ръководител гл. ас. д-р Христина Дякова.

 

 

25 май, 18:30 часа
Университетски театър
Танцов спектакъл „Измислени“

Хореография: доц. д-р Анна Пампулова и студенти от департамент „Театър“ на Нов български университет

Музикална среда: музикални колажи

Сценична среда и костюми: гл. ас. д-р Христина Дякова и студенти от ДП „Изящни изкуства“, модул „Сценичен дизайн“ – Анна Кичукова, Габриела Дукова, Десислава Пенева

 


26 май, 18:30 часа
Университетски театър
Танцов филм „Задължително приятно“

„Задължително приятно“ е танцов филм в жанр скрийнденс с продължителност около тридесет минути. Скрийнденс или видео денс е арт форма, която комбинира движението на тялото с това на камерата, за да раздвижи въображението и да предостави дълбоко визуално изживяване. Връзката между камерата и движещия се обект е сложно преплетена в процеса на монтаж, предоставящ една вдъхновяваща, художествена арт симбиоза между кино и танц.


Екип: гл. ас. д-р Татяна Соколова, Яница Шопова и Мартина Апостолова

 

 

 

28 май

17:30 часа

Галерия „УниАрт“
Концерт „В света на цигулковата музика“

 

Дамяна Каменова – цигулка
На рояла: Нона Кринчева


Програма: Лудвиг ван Бетовен, Габриел Форе, Еужен Изаи

 

 

18:30 часа
Университетски театър
Премиера на театрален спектакъл „Жените срещу Дон Жуан“ по Ерик-Еманюел Шмит

Режисьор: Десислава Шпатова
Преводач: Снежина Здравкова
Костюми: доц. Снежина Петрова
Музикално оформление: Десислава Шпатова
Пластика: Яница Шопова

С участието на студентите от трета година на БП „Театър“.


Драматургичната творба на Шмит стъпва върху класическия мит за Дон Жуан и го деконструира в характерния за автора философско-етичен дискурс. „Ще се срещнем при дявола, Дон Жуан.“
„Светец, Дон Жуан се превръща в светец!“ – в диапазона на тези твърдения, Шмит разиграва процеса на жените срещу Дон Жуан и опита им той да бъде наказан с встъпването му в брак.
Как митичният прелъстител успява да избегне подобно наказание, какво му готви идването на деня...

 

 

30 май, 18:00 часа
Артес
НБУ за българския блус

 

Настоящият проект „НБУ за българския блус“ е една инициатива, насочена в подкрепа на музикалната сцена в България, която е един от най-засегнатите сектори вследствие на Covid-19. Заедно с това е продължение на един изключително успешен проект реализиран в периода 2016 – 2019 с осем концерта в Университетския театър на НБУ и три вечери на НБУ в Делта Блус Бар.

Предстоящото музикално събитие ще включва изпълнения на музикална група Фройд – студенти от Нов български университет; групите на проф. Евгений Дайнов – „Магистри“ и тази на проф. Борис Сергинов – „Бобо, Тошо и Табаков“.

В края на вечерта ще излезе сборната формация от музиканти, която ще изпълни някои от най-големите класики на блуса и рока. Заедно с тях на сцената ще се качат и две от най-големите имена в историята на блус китарата в България: Петър Георгиев и Красимир Табаков както и специално дошлия от Лондон български цигулар Тодор Николаев.

 

 

04 юни, 13:30 часа
Лятна сцена, НБУ
Празник за децата от SOS детски селища

Концерт на студенти от класовете по поп пеене на доц. Етиен Леви, гл. ас. д-р Илиян Парасков, д-р Нели Маринкова и преп. Камелия Тодорова.

 

Театрален спектакъл „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков с реж. Елена Панайотова.

 

 

10 юни, 17:00 часа
Университетски театър
Мюзикъл „Вълкът и седемте козлета“ от Александър Владигеров

 

Участват студенти от курсовете по „Сценична интерпретация“ и „Актьорско майсторство“ на департамент „Музика“.


Режисьор: Симеон Симеонов
Пиано: Ана Линчева
Хореограф: Павлета Дойчинова