facebook

Събития

noshnauchenite_678x410_crop_478b24840a
28.09.2018 17:00
Събития

Европейска нощ на учените 2018: „26 века културно наследство в град Созопол по повод Европейската нощ на учените“

Продукция на Нов български университет по проекта H2020-MSCA-NIGHT-2018-818757 K-TRIO 3, финансиран от Европейския съюз по дейностите „Мария Склодовска Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“

Археологически музей на град Созопол

Водещи:
Панайот Рейзи – кмет на града;
Димитър Недев – директор на Археологическия музей;
Калин Димитров – директор на Центъра за подводна археология.

Участници:
граждани и ученици от Бургас и Созопол


За първи път организираме нощта на учените в Созопол, защото темата е културно наследство, а Созопол през 2010 година навърши 26 века от своето съществуване. В момента в музея е показана експозиция съвместно с Лувъра от Париж.

Вечер посветена на 26 век културно наследство на град Созопол 

Встъпителни думи от кмета на града г-н Панайот Рейзи

Встъпителни думи за значението и целите на Европейската нощ на учените от проф. д-р Иван Драганов

Лекция от доц. Димитър Недев – директор на Археологическия музей
„Археологически находки на територията и акваторията на град Созопол“

Лекция от г-н Калин Димитров –директор на Центъра за подводна археология.
„Симбиозата между водолаз и археолог“

Прожекция на специално заснетия по проекта филм за културното наследство на град Созопол „Под пясъците на Созопол“

Викторина на тема „Културно наследство в град Созопол“

В рамките на „Cabinets of Curiosity“ ще бъдат представени интересни демонстрации на схеми за управление на сегментни и матрични светодиодни индикатори.

Посетителите ще научат как се засветват различни цветове светодиоди и видове светодиодни индикатори, как се управляват и къде се използват. Участниците ще могат да засветнат избран цвят светодиод, да направят схеми със светодиоди – едноцветни, двуцветни, импулсни.
Участниците ще се запознаят с действието на 7-сегментни индикатори и интегрални схеми на дешифратори за тях, с разположението на изводите и геометричните размери на индикаторите, ще могат да активират сегментите и да направят индикация на цифри.

Посетителите ще се запознаят със структурата и основните параметри на матричните и линейните индикатори, ще научат за техните приложения и как сами да активират сегментите им. Участниците ще разгледат схеми за управление на матричен индикатор (Dot Matrix LED Display) и ще научат за управляващата ИС, наречена микроконтролер, специално програмирана за управление на дадения индикатор. Ще разгледат също и приложна схема за светлинна индикация на ниво с линиен индикатор (LED Bar Graph Array).

Разходка с корабче около града.

Кетъринг за учениците и другите гости.

Участници:
жители на града; ученици от местното училище и ученици от град Бургас – специални гости на събитието.

По повод на Европейска нощ на учените предстои излъчване в три последователни дни – 27,28,29 септември 2018 година на трите специално заснети филма посветени на учени и културното наследство на град Созопол по ТВ1.

„Космическа музика“ – филмът е посветен на проф. д-р Симо Лазаров, инженер и композитор, основател на образованието по електронна музика в НБУ и България.


„Египет-люлка на древната цивилизация“ – филмът е посветен на големият български египтолог проф. Сергей Игнатов, д.н. – основател на висшето образование по египтология в България, Ректор на Европейския университет за хуманитарни науки, Вилнюс, Латвия.

„Под пясъците на Созопол“ – във филма проф. д.ист.н. Калин Порожанов и доц. Димитър Недев разказват за 26-вековната история на Созопол, най-старият град по Западното крайбрежие на Черно море.