facebook

Събития

dsc-0183_678x410_crop_478b24840a
01.12.2018 10:00
Събития

XVII Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика“ 2018 (1-10 декември)

Computer Music Space 2018

Корпус 1, зала 511 – Учебно-практически и изследователски център по компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев – Стенли“

Организатори:
департамент „Музика“
Учебно-практически и изследователски център по компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев – Стенли“ към Бакалавърски факултет

Програма:

10:00 часа
Workshop по синтезатор на проф. д-р Симо Лазаров

13:00 часа
„Музей на радиото” на Софийски университет „Св.Климент Охридски” гостува на Учебно-практически и изследователски център „Станислав Станчев-Стенли“ – гостуване на екип и представяне на експонати

14:30 часа
E-музика и пърформънс DJ и VJ-инг – възможности и приложения. Мултимедийни произведения на студенти и преподаватели

С участието на: проф. д-р Симо Лазаров, гл. ас. д-р Росица Бечева, доц. Димитър Василев, студенти от курсовете по „Електронна и компютърна музика“ и майнър програма „Музикален Ди Джей
(DJ) и Видео Джей-инг (VJ)“: Василена Попангелова, Десислава Киневирска, Десислава Илиева, Стоян Черкезов, Питър Райнов, Георги Иванов, Христо Илиев, Михаил Бизеранов, Кристиян Добрев, Илиян Драготинов, Михаил Серенко, Иван Тодоров, Любомир Пейчев, Кристиян Петков, Мария Василева.


МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ-ФЕСТИВАЛ „ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА“


Стартирал като национален през 1989 година фестивалът, обединяващ творците, работещи в областта на електронното звукоизвличане, поради големия интерес, на следващата година се превръща в международен. В провежданито му през годините – в различни градове на България, а от 1992 г. – в София и с модификации на названието – от фестивал на електронната и компютърна музика – преминавайки през „Компютърно пространство“ – 1993 г. и стигайки до фестивал на електроакустичната музика, той запазва своята същност и цел. Международният форум-фестивал „ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА“ – „Computer Music Space“ в този си вид съществува от 2000 г. Създаден от Хауърд Уиршъл, Симо Лазаров, сдружението за авангардни идеи KYMA – Atlanta, USA, с помощта на Synthi AVВ - Tel Aviv, Israel той носи идеята за периодични световни срещи на съмишленици – предимно композитори и изпълнители на електроакустична музика. Подзаглавието подсказва за сезона, през който се провежда поредната среща. Форум-фестивалът се провеждаше два пъти годишно. От 2002 г. фестивала се установи в София и Атланта. Понастоящем той се провежда едновременно в София и Атланта.

Отворената система за организиране и участие на фестивала предполага и активно включване на други институции. През годините това са Българско национално радио, Българска национална телевизия, Българска академия на науките, Българска академия на науките и изкуствата и др., както и много фирми, чийто предмет на дейност е пряка или косвена работа с аудиоустройства, със звук и неговата обработка и фирми, занимаващи се продуциране на звукови носители. Това е от полза за интегрирането на много съмишленици и за оказването на по-голяма финансова и логистична подкрепа.

Традиция е откриването на българското издание на фестивала да се провежда в Нов български университет. Повечето срещи с публиката на концертите, семинарите, уъркшоповете се провеждат в новооткрития в Нов български университет Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ при БФ. Благодарение на дарената музикална техника, апаратура и средства за изграждане, както и на предоставените и реновирани от НБУ две учебни зали (510 и 511, 1 к.) новият Център за компютърно музициране и компютърна звукообработка „Станислав Станчев-Стенли“ достига световно професионално ниво, като студио за музикална продукция.

Форум-фестивалът представя концертни програми с изпълнения на съвременна музика, съчетава практически демонстрациии и обучителни курсове за свирене на електронните инструменти, като предлага разнообразна програма: уъркшоп за съвременна електронна музика, концерти на електронна музика, електроакустична музика, компютърна музика, музика за синтезатори и музика правена с компютър, мултимедийни презентации. Специално място е отредено и на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „Акустика - ФЕМА“, на която се изнесат доклади из областта музика-технология.

Посланията на форум-фестивала са: създаване на произведения на културата и изкуството, свързани със съвременния звуков свят; установяване на контакти и взаимодействие на институции и организации със сродна цел; установяване на контакти и взаимодействие между творци от целия свят, работещи в областта на електроакустичната музика; популяризиране на произведенията чрез средствата за масова и мултимедийна информация.