facebook

Новини

shapki_678x410_crop_478b24840a humanitaristika_678x410_crop_478b24840a snejina_678x410_crop_478b24840a georgi_678x410_crop_478b24840a miroluba-benatova_678x410_crop_478b24840a hor01_678x410_crop_478b24840a bochkov_678x410_crop_478b24840a diplomanti1_678x410_crop_478b24840a diplomanti2_678x410_crop_478b24840a katya-todorova_678x410_crop_478b24840a diplomanti3_678x410_crop_478b24840a yassen-zahariev_678x410_crop_478b24840a diplomanti4_678x410_crop_478b24840a mozer-1_678x410_crop_478b24840a mozer-2_678x410_crop_478b24840a quartet_678x410_crop_478b24840a shapki1_678x410_crop_478b24840a
06.11.2019 16:21
Новини

Проектът „Медея“ взе Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ 2019 на официална церемония по случай Деня на будителите

На тържественото събитие бяха връчени дипломите на завършилите студенти и бе обявена кандидатстудентската кампания на Нов български университет за 2020/2021

На официална церемония по случай 01 ноември – Ден на народните будители за трета година бе връчена националната Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“. На 04 ноември в зала 11 на Националния дворец на културата Председателят на Настоятелството на НБУ – проф. Антони Славински връчи Наградата в памет на професор Богданов на доц. Снежина Петрова и гл. ас. д-р Георги Гочев за интердисциплинарния проект „Медея“.
 „С реализирането му лауреатите дадоха живот на редица каузи и ценности, които професор Богданов изповядваше. С новия превод на текста Георги Гочев продължи неуморния стремеж на професор Богданов към подобряване на преводите на класически гръцки текстове. С осъществяването на психо-драматични сесии с деца от малцинствата от град Пловдив, екипът на „Медея“ даде живот на елементи от старогръцката митология, които са актуални и разбираеми и в днешния ден, като по този начин продължи стремежа на професор Богданов да популяризира богатата култура, философия и естетика на Древна Гърция.

С разделянето на проекта „Медея“ на по-малки проекти – психо-драматични сесии, изложби и самото представление, се следва друг идеал на професор Богданов – идеалът за интердисциплинарност на знанието и за връзка между науката и изкуството. С ролята си на мениджър на целия проект, привлякъл държавни и частни институции, финансирани по няколко програми и фондове, Снежина Петрова осъществи един друг идеал на професор Богданов – идеалът за предприемчивия и непримирим човек, който е еднакво добър в много неща, които прави.

С изключителното си сценично превъплъщение в ролята на Медея, Снежина Петрова доказа пред обществото, че добрият артист и академичен преподавател може да изпълнява и други роли. Такъв беше случаят и със самия професор Богданов – той се изявяваше и като учен,  и като философ, и като предприемач.

И най-сетне с включването на студентите от Нов български университет в проекта лауреатите постигнаха и друга мечта на проф. Богданов – преподавателите да застават редом със студентите в търсенето на най-високи резултати.

Общата работа в трудни атмосферни условия, преодоляването на технически пречки, понасянето на голямо физическо натоварване станаха ярка реализация на стоическия идеал, в който толкова силно до края на живота си вярваше професор Богданов.“ – с тези думи проф. д-р Христо Тодоров, Председател на журито на Наградата за хуманитаристика, обяви мотивите за избор на тазгодишните носители на националното отличие в памет на професор Богдан Богданов.

 

 

Снежина Петрова благодари на Академичното ръководство, на Изпълнителния директор на Нов български университет – д-р Текев, на проф. Бочков, на Университета „…, който създаде един оазис, в който живея вече 15 години.“. Доц. Петрова изказа своята благодарност и към участниците в проекта, към партньорите – Столична програма „Култура“, Национален фонд „Култура“ и на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.

„Тази награда е изключително ценна за мен. Аз съм получавала немалко награди, но когато една актриса получи награда за хуманитаристика, това говори много за театъра и е голяма отговорност към това, което ми предстои.“ – сподели Снежина Петрова и добави: „Това не е просто награда за роля. Това е жест за това, че приобщих страшно много хора в този проект...“

 

Професор Богданов не обичаше някой да казва „Аз съм Ваш ученик.“. Богдан Богданов не беше от професорите, които искаха да имат школа, като „Вижте, аз съм направил нещо свое в науката.“. Той си направи цял университет, той измисли цял университет. Никога не казваше моите ученици“, никога не казваше моята наука“, никога не казваше моя принос в науката“. Тези неща за него бяха своеобразна поза.“ – това бяха част от думите, с които гл. ас. д-р Георги Гочев си спомни за професор Богданов и не скри, че именно той е неговия образец – онзи, който приемаш в себе си и без да го имитираш се опитваш да направиш нещо, което продължава неговото дело. И именно „Медея“, според д-р Гочев, продължава образеца на професор Богданов.

 

 


Официалната церемония бе съпътствана и с музикални изпълнения – началото със студентския химн Gaudeamus Igitur в изпълнение на Университетския смесен хор „Фолк-джаз формация“ с ръководител доц. д-р Георги Петков, а след връчването на Наградата за хуманитаристика гостите на събитието имаха удоволствието на чуят I и III част на Лятото от „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди в изпълнение на струнния квартет Street Quartet.     

                

Преди връчването на дипломите на завършилите студенти беше връчено още едно отличие – стипендията Чарлз Мозер* за ярки студенти с отлични резултати в учебния процес, с активна и ангажирана гражданска позиция. Стипендията бе връчена от Ректора на Нов български университет – проф. д-р Пламен Бочков на Пламена Петрова – студентка  в бакалавърска програма „Политиката и обществото (на английски език)“ към департамент „Политически науки“.

 

 

По традиция на всяка церемония по дипломиране се произнася академично слово от обществено значима личност. На настоящата церемония слово за идеята си за свобода и хармонията с изборите, които правим всеки ден, произнесе Миролюба Бенатова.

 

Журналист с 26-годишен опит в пресата и телевизията, Миролюба Бенатова разказа за изборите, които е правила в професионалния си път и се обърна към абсолвентите със следните думи:

„Какъвто и да е случая, който ще Ви постави пред дилема, не заглушавайте съвестта си, защото ако го направите ще изгубите радостта от успехите си. А успехите се превръщат в провали когато не носят удовлетворение.

Сверявайте си часовника с един обикновен тест: питайте се от време на време дали можете честно да отговорите на децата си какво работите. Сещам се какво ми каза по въпроса обявеният за наркобос Златко Баретата – каза, че не говори на тази тема с децата си.

Вероятно много политици и общественици, дори предприемачи също няма как честно да обяснят откъде са им парите. Пожелавам Ви да не бъдете като тях. И не правете нищо на всяка цена, защото накрая ще я платите Вие и то скъпо. Научете се да бъдете избирани и бъдете готови да не бъдете избрани – понякога и двете са еднакво трудни.

Винаги, когато сте предпочетени пред някой друг, се замислете защо – дали защото правите нещо наистина по-добре, или защото сте удобни. Не се привързвайте към статут, кабинет и букви пред името, защото е възможно да дойде ден, в който дори и да сте най-добрите, това няма да има значение.

Научете се да отказвате предложения, особено когато Ви е най-трудно. И не задлъжнявайте, защото кредитите са едно от най-мощните оръжия за контрол. Живейте според това, което истински притежавате, за да не се окажете заложници на скъпите си придобивки. И накрая, според мен най-важното – пазете името си, защото може да се окаже, че е единственото, което имате. Благодаря.“ – с тези думи Миролюба Бенатова завърши словото си, след което настъпи дългоочакваната част на събитието – връчването на дипломите на завършилите студенти. Първи получиха дипломите си студентите с отличен успех, които връчи Ректорът на Нов български университет – проф. д-р Пламен Бочков.

 

 

 

 

„Драги колеги и гости,

 

 

Наистина идва най-тържествения момент, който по традиция започва с връчването на дипломите на отличниците. Отличниците са нещо много специално във всеки един университет, защото те са неговата гордост. В днешно време отличниците съвсем не са тези младежи с очила задължително с големи диоптри, които по цял ден стоят в библиотеката. В днешно време отличници са младите хора, които имат склонността и волята да инвестират много усилия в своето бъдеще. И ние уважаваме тази склонност и тези усилия.

 

Вие и Вашите родители сте направили мъдрия избор да изберете Нов български университет, имали сте привилегията да учите в най-модерния и най-динамичния университет в България и това, което аз Ви пожелавам, разбира се не само на отличниците, на всички Вас, които днес завършвате, е да запазите тази динамика и модерност и в професионалното поприще, което сте си избрали. На добър час! Бъдете здрави!“

 

 

Дипломите си получиха и студенти от бакалавърски и магистърски програми от деканите на съответните факултети – доц. д-р Екатерина Тодорова – декан на Бакалавърски, и доц. д-р Ясен Захариев – декан на Магистърски факултет.

 

 

 

Тържествената церемония завърши с изпълнението на Университетския смесен хор „Фолк-джаз формация“ на пиесата „Bouree“ от Leopold Mozart, arr.  Henry Milsby и с традиционното хвърляне на шапки.

 

Водещ на събитието бе Мартина Апостолова – бакалавър по актьорско майсторство в Нов български университет през 2013 г., а режисьор – доц. д-р Анна Пампулова – преподавател и Директор на програмен съвет към департамент „Театър“ на НБУ.

 

 

 

 

*Стипендиите Чарлз Мозер са предназначени за ярки студенти с отлични резултати в учебния процес, с активна и ангажирана гражданска позиция. Стипендиите се връчват на студенти от бакалавърски програми след IV семестър и на студенти от магистърски програми с отличен успех над 5.50, с участие в живота на НБУ и в студентски, граждански, неправителствени организации и инициативи. Стипендиантите се задължават да имат отличен успех през целия период на стипендията, да представят основни резултати от своята бакалавърска, магистърска или докторска теза в рамките на семинар „Политизация, демократизация“ на департамент „Политически науки“ и/или на друг научен форум и да посочват в своите тези, публикации и научни доклади, че са носители на стипендията „Чарлз Мозер“.