facebook

Събития

inasea1_678x410_crop_478b24840a antropologia_678x410_crop_478b24840a
15.09.2016 18:00
Събития

Осма международна конференция на International Association of Southeasteuropean Anthropology – InASEA

„Balkan Life Courses: Family, Childhood, Youth, and Old Age in Southeast Europe“ (15-18.09.2016)

Корпус 1, Аула и зали 207, 212, 213 и 217

Организатор:
департамент „Антропология“

Водещ:
доц. д-р Евгения Благоева, президент на InASEA


Участници:
120 учени, 88 от които от Югоизточна Европа (България, Сърбия, Румъния,Гърция, Турция, Македония, Албания, Хърватия и др.) и 32 участници от Западна Европа

Осмата международна научна конференция на International Association of Southeast European Anthropology InASEA „Balkan Life Courses: Childhood, Youth, Family and Old Age in Southeastern Europe“ е значим научен форум, на който ще се съберат 120 изследователи на културата на Югоизточна Европа. Повечето от тях са от страни от региона (Сърбия, Румъния,Македония, Албания, Гърция, Турция, Хърватия,Черна гора, Косово).

Участие в конференцията ще вземат и значими и авторитетни автори от Западна Европа, изследващи Балканите, като проф. Клаус Рот (Университет „Лудвиг Максимилиан“ - Мюнхен, почетен доктор на НБУ), проф. Карл Казер (Университет Грац, Австрия), проф. Улф Брунбауер (Университет Регенсбург, Германия), проф. Кристиян Джордано (Университет Фрибург) и много други.

По традиция асоциацията подкрепя пътуването и престоя на участниците от югоизточна Европа, за което е подпомогната от Wenner Gren Foundation – Ню Йорк. Финансова подкрепа за конференцията е осигурена също така от Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, както и от германската научна асоциациция Sudosteuropa Gesselsaft.

Конференцията се посвещава на 25-тата годишнина от въвеждането на антропологията като академична дисциплина в НБУ (и в България изобщо). Поради своята знаковост за развитието на културната антропология в България и региона конференцията е включена в плана на честванията на 25-годишнината на НБУ.

Конференцията ще бъде открита на 15-ти септември 2016 от 18 ч. в аулата на НБУ от основния й организатор - доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева, действащ президент на InASEA, избрана на конгреса в Истанбул през септември 2014. Три последователни мандата е избирана за член на Изпълнителното бюро на InASEA. Доц. Благоева е щатен преподавател в департамент „Антропология“ на НБУ. Приветствие към участниците от името на университета ще отправи гл. ас. д-р Кирил Аврамов, заместник-ректор на НБУ.

Работата на конференцията ще протече в три последователни дни. Всеки ден ще започва с ключова въведителна лекция за всички участници в аулата на водещ и знаков учен – проф. Карл Казер (Университет Грац), проф. Татяна Телен (Университет Виена) и доц. Даниела Колева (СУ). След това работата ще продължава в пет едновременно протичащи панела в пет зали. Основните теми на докладите са свързани с изследване на детството и детските празници, юношеството и младостта, брачните модели, смесените бракове, промените в семейството в условия на миграция, практиките и моделите за оказване на помощ, грижа и подкрепа на възрастните хора, погребалните ритуали и др. Типичен за всички доклади е стремежът да се анализират промените, които настъпват в жизнения цикъл на хората от Балканските страни, в резултат от социализма от една страна и глобализацията от друга.

В рамките на конференцията ще бъде организиран щанд за научна литература, където членовете на асоциацията ще могат да предложат за продан своите новоиздадени книги. На него ще се продават и броеве от списанието на асоциацията Ethnologia Balkanica. В резултат от конференцията ще бъдат публикувани два нови тома на списанието – съответно том 19 и 20, от немското издателство LIT Verlag.

International Association of Southeast European Anthropology InASEA е най-голямата професионална асоциация, обединяваща културни антрополози, етнолози, фолклористи, етномузиколози и др. специалисти, изследващи културата на региона на Югоизточна Европа. Създадена е през 2001 г. в София, където се провежда и първата й конференция. Конференциите се провеждат на всеки две години. Тази година София ще бъде домакин на този форум за втори път, но за първи път участниците ще могат да използват великолепната база на Нов Български Университет. С провеждането на този форум НБУ ще се утвърди като водещ научно изследователски център по културна антропология в страната и региона. 

 

Прикачени файлове