facebook

Събития

429811483-423971003432333-7156581628781968488-n-1_678x410_crop_478b24840a
12.03.2024 11:30
Събития

Информационна среща-дискусия „Покана за участие в Sofia Art Fair 2024“

Организатор: Департамент „Изящни изкуства“

Галерия УниАрт

 


Организатор:
департамент „Изящни изкуства“


Лектори:
Суни Данаджъ (основател и изпълнителен директор на фондация „София диша“)
доц. д-р Калина Христова (ръководител на департамент „Изящни изкуства“)Теодора Константинова (преподавател по „Арт мениджмънт“ в Нов български университет)
Радослав Механджийски (един от създателите на независимата образователна платформа за съвременно изкуство и култура “Art & Culture Today”)Участници: Студенти от програмите по изкуства в НБУ: БП „Визуални изкуства“, БП „Изкуствознание и артмениджмънт“, БП „Анимационно кино“, БП „Графичен дизайн“, БП „Мултимедия и компютърна графика“, БП „Фотография и видеография“ и БП „Журналистика“

 

Събитието ще протече под формата на среща-дискусия, като ще започне с мултимедийна презентация, която ще представи Sofia Art Fair и по-конкретно паралелната покана за кандидатстване, насочена към млади български визуални артисти (до 30 г.) и възможността техните творби да бъдат изложени в специално обособена зона, а участието им да бъде безвъзмездно.

 

За първи път в България се организира подобен тип събитие, което има за цел да преосмисли арт пейзажа, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство и насърчава междукултурния диалог.

 

Основната мисия на Sofia Art Fair е да допринасе за растежа пазара на изкуство в България. Смятаме, че именно галерия УниАрт е най-подходящото пространство за провеждане на тази информацианна среща, поради своята функционалност и влияние в културните процеси на страната.

 

Суни Данаджъ е предприемач и колекционер. Като основател на Фондация “София Диша", тя организира въздействащи арт събития, най-популярното от които е фестивалът за градска култура "София диша". За своя мисия Суни приема популяризирането на културното предприемачество и разнообразните артистични изяви, върху които работи активно чрез своята фондация. С организацията на първото международно изложение за съвременно изкуство “Sofia Art Fair,” Суни Данаджъ е мотивирана да постави София и България на видно място на световната културна карта.

 

Теодора Константинова преподава арт мениджмънт в Нов български университет и е куратор на свободна практика. Някои от последните изложби, на които е куратор: „Смесена реалност“, “Nature Takes Back”,  „От друга страна“. Част е от кураторския екип на резиденцията за млади български визуални артисти “Little Bird Artist Residency” в село Лещен с репрезентация в София (галерия “Little Bird Place”).  Тя е един от създателите на независимата образователна платформа за съвременно изкуство и култура “Art & Culture Today”.

 

Радослав Механджийски е един от създателите на независимата образователна платформа за съвременно изкуство и култура “Art & Culture Today”, насочена към изследване на най-значимите феномени от света на съвременното изкуство и култура, организиране и провеждане на събития и изложби, кураторска дейност, както и въвличане на нови публики в този сегмент на културния живот (стартирала през 2016 г.). Ко-създател и на мултидисциплинарния форум “WIDE ART” (стартирал през 2023 г.) и на международната арт резиденция “IMAGO International Artist Residency” (стартирала през 2019 г.).