facebook

Събития

e86f6e8050a687ab85c9ce3f135cf335_678x410_crop_478b24840a
18.03.2024 14:00
Събития

Месец на Франкофонията в НБУ

Кинороман:„Малкият принц“ – екранни пътешествия / Cinéroman: Le petit prince - voyages mis à l’ecran

Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Зала 323


Организатори:
Франкофонски център за академични постижения в НБУ, Център за Книгата – НБУ, Катедра „Романистика“ и Франкофонски център за документация и информация във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“



Водещи:
Наталия Викторова и Александра Василева - студенти първи курс „Приложна лингвистика, два чужди езика с международни отношения”, ВТУ

Модератори:
гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова, директор на Франкофонски център за академични постижения в НБУ
гл. ас. д-р Павлина Рибарова, катедра „Романистика, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“


Участници:
преподаватели и студенти от ВТУ и НБУ, широка франкофонска и франкофилска публика


Ще се проведе дискусия върху романа на Антоан дьо Сент Екзюпери „Малкият принц” и едноименния филм от 2015 г. The Little Prince на Марк Озбърн.

Събитието е част от проявите на клуба за франкофонска литература и кино КИНОРОМАН  (CINÉROMAN) – новият общоуниверситетски семинар на НБУ. С него се открива традиционното честване на Месеца на Франкофонията в НБУ, който ще се проведе от 18 март до 20 април 2024 г.

Дискусията ще бъде на френски език.


Павлина Рибарова е главен асистент в катедра „Романистика” на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Преподава съвременна френска литература, превод и френски език като чужд език. Автор на редица преводи на художествения произведения от френски език, сред които творби на Ален Роб-Грийе, Ж.-М. Г. Льо Клезио, Ерик-Еманюел Шмит, Франсоаз Долто, Андре Макин, Андрей Букурещлиев, Праскал Киняр и др. Докторската й дисертация, посветена на творчеството на Амели Нотомб, печели през 2015 г. награда на Университетската агенция на Франкофонията и Френския институт в България в конкурса за най-добър дисертационен труд написан на френски език.

Радосвета Кръстанова е ръководител на Франкофонския център за академични постижения в НБУ. Доктор по политически науки и преподавател в департамент  „Икономика”. Води курсове на френски език в департаменти  „Политически науки” и „Чужди езици и култури”. Носител на голямата награда за 2016 г. на Университетската агенция на Франкофонията и Френския институт в България в конкурса за най-добър дисертационен труд написан на френски език на тема Les Nouveaux mouvements sociaux: le cas du movement écologique en Bulgarie (Новите социални движения: Eкологичното движение в България). Съосновател и водещ на общоуниверситетския семинар за франкофонска литература и кино КИНОРОМАН (CINÉROMAN) в НБУ. Автор на студии върху сборника „Озарения” на Артюр Рембо и на преводи на ранни творби на поета. Преводач от френски език на литература с философска, историческа и социално-политическа тематика.

 

Изображение: БНР