facebook

Събития

pokana-curves_678x410_crop_478b24840a
09.01.2018 18:00
Събития

Публична лекция „Превенция на преждевременното раждане + толерантност, родолюбие и съпричастност“

В рамките на проект „Да отворим сърцата си“

Корпус 1, Аула

Организатори:
Александър Санков – F75341

С подкрепата на Студентски съвет към НБУ

Лектори:
д-р Бояна Петкова, Инна Минкова и Александър Санков

Модератори:
Александър Санков, Александрина Димитрова и Лили Узунова

Участници:
Студентски съвет към НБУ, всеки един студент, преподавател, член на администрацията или гост, решил да посети лекцията

 

Лекцията ще се състои в две части
В първата, д-р Бояна Петкова и клиничният психолог – Инна Минкова, ще запознаят присъстващите с проблема, рисковете и начина за превенция на преждевременното раждане.

Във втората – Александър Санков, под формата на мотивационна реч, има за цел споделяйки опита си да провокира добрината, толерантността и безкористната любов към родината в събралите се студенти.
В края на лекцията, събраните средства от базара ще бъдат дарени официално на фондацията.

Събитието е интересно и се отличава от останалите публични лекции с това, че запознава студентите не с това как да градят успешна кариера или как да станат добри предприемачи, ами ги запознава с проблемите и начините на превенция на преждевременно раждане – проблем, който може да засегне всеки един студент в ролята му на бъдещ родител. А след това ги среща с един техен колега, който е малък човек, който застава пред тях не с целта да им се оплаква или говори за проблемите си, ами с цел да провокира в тях безкористната добрина, толерантността, да ги мотивира никога да не се отказват и да им покаже защо е хубаво да обичаме и пазим родината си.

Д-р Бояна Петкова – завършва медицина в Берлин. От 2007 до 2016 година работи в Университетската детска болница в София, а от 2010 г. е специализант по педиатрия с особени интереси в палиативните грижи и холистичния мултидисциплинарен подход при работа с недоносени новородени и хронично/терминално болни деца, при който в центъра на грижата се поставя семейството, а не болестта на детето. От близо 10 години е активист в областта на майчиното и детско здравеопазване с фокус върху подобряване на цялостната система за грижи за бременната и раждащата жена. През 2012 год. основава фондация „Макове за Мери“ за подкрепа на родители, преживели перинатална загуба, с която постига промени в Закона за гражданска регистрация, които позволяват мъртвородените бебета да бъдат погребвани или кремирани. През 2015 год. фондацията подава жалба във ВАС срещу Наредба 19/2014 год. на Министерството на здравеопазването, с която се определят нереално висока граница на жизнеспособност за недоносените бебета, което поставя грижите за тях в риск. Решението на ВАС през м. ноември 2016 год. е в полза на жалбоподателя.

Инна Минкова – заедно с д-р Петкова застава зад каузата на фондация „Нашите недоносени деца“ още от създаването ѝ. Завършила е клинична и консултативна психология в СУ „Св. Климент Охридски“ и специализация по групова психотерапия към фондация „Психотерапия 2000“. С фондацията я свързва и нейната лична история на преждевременно раждане. Това още повече я мотивира да се бори и помага на всеки един човек и семейство сблъскали се със същото.

Александър Санков – студент 4 курс в НБУ със специалност – „Мултимедия и компютърна графика“.
Роден е с генетична мутация – Ахондроплазия, което го прави малък човек за цял живот. Постоянните му срещи със човешката злоба и нетолерантност са основна причина да започне борба срещу това. И така през 2013 г. се ражда и неговият проект „Да отворим сърцата си“, като училищен такъв по „Свят и личност“. Чрез него той успява да подкрепи няколко каузи, като първата му успешна е домът за сираци на Отец Иван от Нови хан. Лекциите си успява да изнесе в няколко столични училища като НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, Частно училище за изкуства „Артес“ и др. Тези лекции бележат невероятни успехи сред учениците, като се виждат явни промени в поведението им и колектива. До такава степен запалва съучениците си от НПМГ, че те изпяват химна на България, секунди след като той е завършил частта за любовта към родината.

Успоредно с проекта и каузата си в НБУ, тази година Александър води преговори с кмета на район „Лозенец“ – Любомир Дреков. Те целят лекциите му да обиколят всички училища в района.