facebook

Събития

dsc-0451_678x410_crop_478b24840a
09.10.2024 16:20
Добави в Google календар
Събития

Участия в конференции през лято 2024 на представители на департамент „Когнитивна наука и психология“

Корпус 1, зала 411


Организатор:
департамент „Когнитивна наука и психология“


Лектори:
гл. ас. д-р Надя Колчева,
гл. ас. д-р Михаела Барокова,
гл. ас. д-р Маргарита Павлова,
докторант Патрик Пфьортнер


Модератор:
доц. д-р Пенка Христова


Участници:
преподаватели и студенти от департамент „Когнитивна наука и психология“


През лято 2024 научно-изследователската работа в департамент „Когнитивна наука и психология“ бе представена на няколко международни конференции. Ще чуем накратко за онези от тях, които се осъществиха с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, а именно: 9-та конференция за социално и емоционално учене на Европейска мрежа за основани на доказателства практики за социална и емоционална компетентност и устойчивост сред децата (9th ENSEC Conference); 16-ти Международен конгрес за изучаване на езика (IASCL 2024); 5-та Международна конференция по аналогии (Analogy 2024) и 46-та Годишна конференция на Обществото по когнитивна наука: Динамика на познанието (CogSci 2024: Dynamics of Cognition).  

Накратко ще бъдат представени самите научни събития, някои по-важни акценти от тях и докладите, с които департамент „Когнитивна наука и психология“ е бил представен. Специално място ще се отдели за V Международна конференция по аналогии, на която департамент „Когнитивна наука и психология“ е съорганизатор.  


Гл. ас. д-р Надя Колчева е психолог с дългогодишен преподавателски и изследователски опит в областта на детското развитие, в частност социално и емоционално развитие, и междуличностни отношения. Тя е превела и адаптирала за България над 20 психометрични инструменти. Съавтор е на Стандарти за развитие и учене и Скрининг тест за деца на възраст 3-3,6 г. Автор е на множество научни публикации в международни и български издания, съавтор и редактор е на над 20 книги. Асоцииран член е на Center for the Study of Interpersonal Acceptance and Rejection към University of Connecticut. Член е на European Network for Social and Emotional Competence (ENSEC), Network of Experts working on the Social dimension of Education and Training (NESET), Дружество на психолозите в Република България.

 

Гл. ас. д-р Михаела Барокова е завършила докторантура по психология на развитието в университета в Бостън (Boston University, Massachusetts, USA). Изследванията ѝ се фокусират в областта на езиковото развитие при деца с типично развитие и при деца с невроразвитийни разстройства като разстройства от аутистичен спектър. Д-р Барокова има редица публикации, които използват различни методи за охарактеризиране на детската реч и речта на родителите, включително езикови извадки и тестове. Тя разработва и адаптира инструменти за оценка на езиковото развитие и симптомите на аутизъм. Също така е съръководител на международен проект за разработката на методика за оценяване на социо-демографските характеристики в областта на ранното детско развитие (ManyBabies Demographics) с 20 изследователи от над 10 държави. Има множество участия в международни научни конференции. Д-р Барокова е председател на Комисията по етика на научните изследвания на Департамент по “Когнитивна наука и психология” в Нов български университет.

 

 

Маргарита Павлова е главен асистент в Департамент "Когнитивна наука и психология", където е завършила бакалавърска програма "Психология" и магистърска програма "Психология на развитието". Тя е получила докторска степен по психология от Университета на Канзас през 2022 г. Нейните изследователски интереси са в областта на ролята на разсъжденията по аналогия в ученето при деца и възрастни, както и връзката между способността за мислене по аналогия и други когнитивни процеси. Нейната изследователска програма се фокусира върху това как сравнението по аналогия и обяснението влияят върху ученето и преноса на знание. От лятото на 2020 Маргарита е ко-организатор и ко-водещ на Analogical Minds Seminar – международен онлайн семинар по аналогия. Личен уебсайт: https://sites.google.com/view/margarita-pavlova/home

 

 

Патрик Пфьортнер е докторант на самостоятелна подготовка в докторска програма „Обща психология“ към департамент "Когнитивна наука и психология“. Той е завършил бакалавърска програма „Психология“ (на английски език) в НБУ и магистърска програма Психология на здравето в SRH University. Понастоящем съвместява работата си като психолог на свободна практика, регистриран в Професионалната асоциация на немските психолози (BDP) и ръководството на AI в MentalStark GmbH във Франкфурт на Майн, Германия. Изследователските му интереси са в областта на експертното мислене в шаха.