facebook

Новини

dsc-0267_678x410_crop_478b24840a dsc-0281_678x410_crop_478b24840a dsc-0289-1_678x410_crop_478b24840a dsc-0316_678x410_crop_478b24840a
24.02.2020 15:07
Новини

Конференция „Тръмп и другите: брекзит, импийчмънт и национал-популизъм“

„Нов български университет реагира много бързо, много гъвкаво и адекватно на най-актуалните теми в обществения живот – това е запазена марка за нашия университет. Така беше и след протестите през 2013 година, така беше и на всички избори след това – и на парламентарните, и за Европейски парламент, местните избори – винаги тази приятна компания организира семинар, просто дискусия или конференция, както е сега, която да следи случващото се, да прави анализ – една експертиза, която безспорно Нов български университет притежава не само в областта на политическите науки, но и в социологията, както и в антропологически аспект на всичко, което се случва. 

Ние се опитваме да бъдем полезни на обществото с този анализ, опитваме се да бъдем винаги в пулса на това, което се случва, и което има отражение в обществения живот. Безспорно темата, която днес е избрана и е събрала всички тук, е с всички тези качества – тя е много актуална, но и жизненоважна за много хора по света.“ – с тези думи ректорът на Нов български университет – проф. д-р Пламен Бочков, пожела успех и даде начало на конференция на тема „Тръмп и другите: брекзит, импийчмънт и национал-популизъм“.

Научният форум се организира от департаментите „Политически науки“ и „Философия и социология“ на Нов български университет и се проведе в три части.





В първия панел, посветен на президента на САЩ Доналд Тръмп, участие взеха проф. д-р Евгений Дайнов с темата „Тръмп можеше да бъде чуто... ако някой слушаше“, проф. Антоний Тодоров, д.н., който говори за рисковете на популистката дипломация и доц. д-р Васил Гарнизов с презентация на тема „Защо не се смеем на карикатурите на Тръмп?“.

Вторият панел засегна темата „Брекзит“, в който участваха проф. д-р Христо Тодоров – „Брекзит извън емоциите“, проф. д-р Димитър Вацов, който говори на тема „Брекзит и краят на империята“ и д-р Стефан Попов – „Тръмп vs Брекзит“.

В трети панел присъстващите на конференцията чуха за голямата картина в търговските идеи на Тръмп през призмата на Красен Станчев, Васко Начев за енергийните аспекти и какво следва след като Великобритания напусна ЕС. Научният форум завърши с експертизата на Георги Ангелов по темата за икономиката, търговията и данъците и с дискусия.