facebook

Събития

konference-web_678x410_crop_478b24840a
12.06.2024 09:00
Добави в Google календар
Събития

Международна научно-практическа конференция „Безправие на ЛБГТИК+ хората“

Корпус 1, зала 310


Организатори:
Департаменти „Право“ и „Политически науки“ на Нов български университет и ЛГБТ организация „Действие“


Модератори:
доц. д-р Деяна Марчева
доц. д-р Евелина Стайкова
адв. Деница Любенова


Участници:
проф. Алина Трифониду, д-р Мариолейн ван ден Бринк, доц. Велина Тодорова и др. представители на академичната общност, правозащитни адвокати и активисти, представители на публични органи и неправителствени организации, преподаватели и студенти от Нов български университет и други български и чуждестранни университет


От 2016 г. с общоуниверситетския семинар „Права на човека“ Нов български университет се утвърждава като партньор на правозащитните организации в България и академичен форум за обсъждане на сериозните проблеми в защитата на човешките права. По инициатива на ЛГБТ организация „Действие“ се провежда двудневна международна научно-практическа конференция на 11 и 12 юни 2024 г., като първият ден ще се проведе в Дома на Европа, а втория ден – в Нов български университет.  

Фокусът на конференцията на 11 юни 2024 г. ще бъде върху проблемите около неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека и на Съда на ЕС по дела, по дела, свързани със сексуалната ориентация и/или полова идентичност и/или изразяването на пола. А фокусът на 12 юни 2024 г. ще бъде академичен, като в научен контекст ще се обсъжда безправието на ЛГБТИК+ хората в ЕС.


Проф. Алина Трифониду е преподавател по право на ЕС и семейно право в Университета на Кипър.

Д-р Мариолейн ван ден Бринк преподава права на човека и международно публично право в Университета в Утрехт и е заместник-член на Венецианската комисия.

Доц. д-р Велина Тодорова е доцент в Юридическия факултет на Пловдивския университет и в Института за държавата и правото на Българска академия на науките, член на Комитета на ООН по правата на детето