facebook

Събития

01-zaglavna_678x410_crop_478b24840a
07.05.2024 18:00
Събития

Анимационен семинар „Поглед към българската стоп моушън куклена анимация – среща с режисьора Асен Мюннинг“

Корпус 3, РТЦ, Киносалон


Организатор:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, програма „Анимационно кино“


Водещи и модератори:
д-р Пенчо Кунчев и ас. Велислава Господинова

 

Гост:
Асен Мюннинг

 

Дискутанти:
гл. ас. д-р Севина Иванова, доц. д-р Невелина Попова, ас. Весела Данчева-Богданова, ас. Иван Богданов, преп. Йоана Атанасова, преп. Стефан Войводов, преп. Мира Янкова

Участници:
преподаватели и студенти от програма „Анимационно кино“

 


В този анимационен семинар ще обърнем поглед към българската анимация от 70-те и 80-те години на миналия век и по-точно нейните проявления в куклената стоп моушън анимационна техника, която, въпреки силно изявените си примери от най-успешните години на Българската анимационна школа, за съжаление липсва осезателно в анимационното ни кино от последните години.

 

 

За целта ще се срещнем с оставилия ярка следа в българката анимационна история режисьор – Асен Мюннинг. Ще гледаме избрани негови филми и ще чуем разказа му за процеса по тяхното създаване, за контекста на времето, в което са реализирани и за предизвикателствата както в творчески, така и в технически план в хода на тяхната продукция. 

 

 

Асен Мюннинг е роден в София. Завършва Висшия институт за приложни изкуства в Прага, Чехословакия, специалност Филмова и телевизионна графика с дипломен изрезков филм "Градинарят и неговият господар". От 1975 работи в Студия за анимационни филми "София", където създава едни от най-хубавите български куклени филми. "Горе ръцете! или Черна хроника" (1977), "Делник" (1981), "Миши град" (1981), "Циркус Полка" (1983), "Малка пластилинова пиеса" (1985) както и детският сериал "Кукувичи истории" (1987-1989) му отреждат място сред най-изявените автори в родното ни анимационно кино. Мюннинг успешно опитва силите си и в рисувания филм "Хавай" (1983), а така също и в техниката живопис върху стъкло - "Въздишка на облекчение" (1982). От 1991г. живее в Германия, където сътрудничи с престижни анимационни студии и телевизионни канали. Работи и в областта на илюстрацията, изкуството на шрифта и книгооформлението.