facebook

Новини

plovdiv2019news_678x410_crop_478b24840a pokana-web-2_678x410_crop_478b24840a v-garnizov2_678x410_crop_478b24840a ludmil-hristov_678x410_crop_478b24840a nasledsvta-02_678x410_crop_478b24840a nasledstva-01_678x410_crop_478b24840a nasledstva-03_678x410_crop_478b24840a medium-48366122-2043676259001190-9069637870087569408-n_678x410_crop_478b24840a za-starinen-plovdiv_678x410_crop_478b24840a 49496014-285671662304079-3508176841250701312-n_678x410_crop_478b24840a
11.01.2019 13:24
Новини

Нов български университет участва с няколко проекта в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Тази събота, в Пловдив, ще бъде дадено началото на едно от най-значимите културни събития в календара на 2019 година – Пловдив 2019, Европейска столица на културата. Нов български университет, който освен водещо образователно средище е и признат културен център, ще вземе участие, подкрепяйки няколко проекта в програмата. Фотографската изложба „Преоткриване на наследствата“, спектакълът „Премълчаното разказано“, спектакълът „Медея“ и проектът ,„От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“.


Първото събитие, в което Нов български университет взима участие е част от програмата по откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“ е фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ на доц. д-р Васил Гарнизов и проф. Людмил Христов, преподаватели в НБУ. Изложбата ще бъде открита в Регионален етнографски музей, гр. Пловдив на 11.01.2019 г. от 18:00 часа.





Фотографската експозиция е съвместна проява на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София. Събитието е част от програмата по откриването на Пловдив – европейска столица на културата 2019 г.


Фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ предлага нов поглед към традиции, които поддържаме днес, към празници, които празнуваме, към културни пейзажи, които съхраняваме в паметта си. Фотографиите улавят мигове на радост, на празнично ликуване и чрез тях съпреживяваме настроението на участниците в събитията. Освен това, на много от тях, нарисуваните от светлината и запечатаните с камера селски, балкански и градски пейзажи от България, представят духа и настроението на фотографираните персонажи, показват духа на българите, който е дълбоко пазен в традициите и обредите на народа. Експозицията е наситена освен с образи и пейзажи, то и със символи и значения, които са от символична културна значимост за българите. Това са традиционните носии, както и маските и костюмите, които са характерни за повечето обреди и местни, традиционни фестивали.


Изложбата предизвиква към откривателство – да опознаем културните наследства, които са голяма част от начина на живот на хората из планинските региони, както и на тези, които са от местата с културно-историческо наследство. Още – да видим всичко това по нов начин и да го почувстваме със сетивата си.

„Премълчаното разказано – пътуваща сцена“ с ръководител доц. д-р Възкресия Вихърова (театрален режисьор и педагог), изследва темата за насилието в обществото и реагира с различни арт продукти: представления в жанра на documentary fiction, акции и инсталации в градското пространство, съпътствани от обучителни, дискусионни и терапевтични модули. Така проектът защитава позицията „Театърът като фасилитатор при решаването на социални проблеми“.




 

 

Дейностите са насочени към различни групи и общности и техните проблеми, свързани с проява на насилие, като стимулират собственото им участие в създаване на алтернативи за решаване.

Съпътстващи акции:
Платформа „Артисти за Ненасилие“ – платформата обединява артисти, артистични продукти, артистични гилдии, хора с интерес в областта на изкуството около идеята за изкуството като фасилитатор в борбата със социални феномени – какъвто е насилието.
„Танцуващите крачета“ – кампания, която предлага на учениците артистична алтернатива за справяне с насилието в училище.

Основни спектакли .
ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО – ЗА Ненасилие върху жени
Историята Ти (ти) в мен- за НЕнасилие в училище
Новооткрита градска линия – HOT SPOTS – за толерантност и Ненасилие към различните.

В спектаклите обичайния драматургичен текст е заменен от документални материали - интервюта, разкази на очевидци, съдебни протоколи и т.н. Действието се води от професионални актьори, студенти в специалност актьорско майсторство и гости -журналисти, писатели, терапевти и граждани.

„Премълчаното разказано-documentary fiction“ на 9 април 2019 г. в Център за съвременно изкуство „Баня Старинна“ от 19 ч.,. Работна група: Възкресия Вихърова и актрисите Добриела Попова, Диана Спасова, Яна Грозданова, Росица Гевренова и оператор на живо, Луси Узунова. Със специалното участие на гост-актьор Ованес Торосян. И водещ на последвалата спектакъла сесия Plaback театър – Тони Петрова.

На 10 април 2019 г., в СКЛАД, се провежда 24-часов маратон (форум театър), с тема, свързана с ненасилие в училище – „Ако спреш да ме биеш, мога да ти помогна да си напишеш домашното“ с водещ Янко Велков.

12 април от 19.30 ч., и 13 април 17.00 и 20.30 часа в Баня Старинна, е премиерата на спектакъла „Историята Ти (ти) в мен“, базиран на истории, споделени с екипа на проекта от младите хора на Пловдив, учениците и учителските екипи от 6 училища на територията на града, със специалното партньорство на ПУ „Паисий Хилендарски“ специалност „Актьорство за драматичен театър“, както и на г-жа Озден Мурадова (главен експерт образование към Община Пловдив).

В периода 3 – 8 октомври 2019 г.
Видео инсталация в градска среда „Една снимка – милион екрани“
Пътуване по маршрута на „Новоотктритата градска линия – град Пловдив“ съвместна продукция с френската театрална група КТНА със седалище Париж.

Екипът на проекта представя и книжната поредица
„Приказки за Ненасилие и лека нощ“ – за деца, за майки, за пораснали батковци и техните татковцо“.

„Премълчаното разказано - пътуваща сцена“ е проект на Университетски театър на Нов български университет.


„Медея“ е проект, който включва три основни фази в реализирането си. Това са изложба, концерт и спектакъл. Двигател на този проект е Снежина Петрова, която е доцент в Нов български университет.

 





Сюжетът на „Медея“ е взаимстван от едноименната древногръцката трагедия на Еврипид. Първата част от проекта се състои в изложбата на детски рисунки „DEUS EX MACHINA – или що е то античен театър?“
Театралната част на проекта ,,Медея“ се фокусира върху един от най-известните сюжети в изкуството – едноименната старогръцка драма на Еврипид, като търси актуален прочит на поставените в творбата общочовешки теми за правото на живот, за избора, предателството, за любовта и отмъщението. Освен художествен, проектът има и силен социален фокус. Инициативата събира в съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност, както и студенти от НБУ, стажанти, обучаващи се в различни хуманитарни и творчески специалности.

Еврипидовата „Медея“ в новия превод на Георги Гочев и Петя Хайнрих ще бъде поставена на сцената на античния театър в Пловдив под режисурата на Десислава Шпатова на 28 юни 2019 г. В спектакъла ще участват: Снежина Петрова, Владимир Карамазов, Владимир Пенев, Алмут Цилхер и др. Музиката е на Асен Аврамов, костюмите – на Юлиян Табаков. Работата с децата от малцинствени групи се провежда под ръководството на Александра Гочева (водещ психодрама) и Цвети Спиридонова (художник).

Трагедията на Еврипид „Медея“ ще бъде представена за първи път след 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив. Представлението ще се изиграе един единствен път, така както се е случвало в Античността. Въпреки че е отличена с трето място на драматургичните състезания в Атина през 431 г. пр. Хр., тази пиеса на Еврипид остава в историята на световното изкуство като една от най-провокативни трагедии.
Може ли Медея да отмъсти на неверния си съпруг Язон? Виновен ли е той? А тя?

Зрителите ще имат възможността да станат съпричастни на истинско театрално зрелище, в което участват над 40 актьори, музиканти и деца. Внучката на слънчевия бог Хелиос, Медея отново ще провокира границите на човешката природа. Трагедията ще започне с последните слънчеви лъчи и ще се разиграе в тъмнината на лятната нощ.


Проектът на професор Ева Волицер ще се докосне до древната и самобитна култура на сефарадските евреи, като част от многопластовото културно многообразие на Пловдив. Музикално-театралният мултимедиен спектакъл концерт „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ включва изпълнение на 20 автентични песни на езика ладино. Това е езикът, говорен от сефарадските евреи, част от които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г.







Песните се изпълняват Ева Волицер със съпровод от трима музиканти – Явор Желев – флейта, Виделин Джеджев – цигулка, Христо Нейчев – акустична китара. Художник – Яна Дворецка. Хореография – Таня Соколова. Песните са автентични градски романси, обработени от акад. Николай Кауфман.

Еврейските песни на езика ладино, съхранен още от времето на Мигел де Сервантес, са песни за любовта, младостта, за трепетите на душата, за красотата; песни, пренесени от уста на уста през вековете, съпровождали живота на редица поколения. Те ще бъдат представени на различни сцени в града – Еврейски културен дом „Шалом“ (14 март 2019 г.), център „Тракарт“ (16 април 2019 г.), РИМ Пловдив (14 май 2019 г.), Читалище „Петко Р. Славейков 2008“ (8 юни 2019 г.).