facebook

Новини

untitled-1_678x410_crop_478b24840a
12.11.2021 17:07
Новини

Проектът „Картини от България“ с участието на екип студенти по „компютърно музициране“ от департамент „Музика“ на НБУ с награда „Кристална лира 2021“ в категория „звук и звуков дизайн“

На 1 ноември 2021 г. – Деня на народните будители, от 19:00 ч., в Софийската опера и балет, бяха връчени ежегодните награди Кристална лира, присъждани от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. През 2021г. наградите „Кристална лира" – в 17 категории, се присъждат за постижения, реализирани в рамките на изминалите два концертни сезона/ учебни години – 2019-2021.

Тази година наградата „Кристална лира 2021“ в категория „звук и звуков дизайн“ беше присъдена на екип студенти по компютърно музициране от Нов български университет – за проекта „Картини от България“, реализиран през периода декември 2019/ юли 2021 г.

 


На тържествената церемония по награждаването, думи на благодарност за присъденото високо отличие – от името на екипа наградени студенти и от името на екипа преподаватели на Департамент „Музика“, УПИЦ „Център за компютърна музика и саунд дизайн Станислав Станчев-Стенли“ на НБУ, поднесе доц. д-р Росица Бечева – един от ръководителите на проекта „Картини от България“. Думи на благодарност към Нов български университет и своите преподаватели, отправи и най-младия участник в проекта „Картини от България“ Давид Джонев.

Проектът „Картини от България“, реализиран в УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев – Стенли“ на НБУ, се състои от 5 аудио CD албума, с включени авторски композиции с времетраене 310 минути, които са звучали на коцерти пред публика, в ефира на БНР програма „Хоризонт“ и радио JAZZ FM. Композициите от този проект, реализирани със средствата на електронната и компютърната музика са обединени от темата за България.

Общо 34 студенти работещи в областта на компютърното музициране, участват в реализацията на проекта „Картини от България“, между които: Андрей Пенков, Александър Василев, Виктор Мичев, Давид Джонев, Денис Гаврилов, Иван Радков, Кристиян Петков, Марта Фол, Стилиян Стоянов, Теодор Попов, Тони Тотов, Божидар Георгиев, Георги Иванов, Десислава Илиева, Мартин Александров, Кристиян Добрев, Стоян Черкезов, Стефан Попов, Стоян Орсов, Адриан Беляшки (алумни НБУ), Василена Попангелова (алумни НБУ), Васил Джиджев (алумни НБУ), Румена Маринова (алумни НБУ), Силвина Панкова (алумни НБУ), Десислава Киневирска (алумни НБУ) и др.

Двама от студентите участници в проекта „Картини от България“ – Денис Гаврилов и Теодор Попов (докторант), са и с индивидуални номинации в категория „звук и звуков дизайн“. Тези студенти имат активно участие и в други водещи проекти на Нов български университет като: концерта в рамките на „Дни на изкуствата 2020“ НБУ, концертите и събитията от 19-и Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика 2021“ (19 април – 22 май 2021г.).

С пожелание за нови творчески успехи на лауреатите!

 

Текст: доц. д-р Росица Бечева, департамент „Музика“, НБУ