facebook

Новини

konkurs-prevod-nov2019_678x410_crop_478b24840a
27.11.2019 16:57
Новини

В нов български университет се състоя третият средношколски конкурс по превод за ученици

 

Департаменти „Чужди езици и култури“ и „Нова българистика“ на Нов български университет организираха Средношколски конкурс по превод за ученици от XI и XII клас от цялата страна, който се проведе на 17 ноември 2019 г. в Университета. Конкурсът се състоеше в превод на два кратки текста на актуална и интересна за кандидатите тематика от и на български език и чужд език (английски, немски, френски, испански, италиански и руски). По време на надпреварата учениците имаха възможност да ползват речници на хартиен носител.

 
След конкурса учениците и техните учители и родители разгледаха университета и се запознаха с условията на обучение в едно от най-модерно оборудваните висши учебни заведения в страната, както и с разнообразните високотехнологични ресурси и отличната база за творческо развитие на разположение на студентите, които се обучават в университета. Мнозина от тях потърсиха и конкретна информация за програмите на НБУ, включително и тези в областта на филологията.

 
Конкурсът се провежда за трети път. В него взеха участие 130 ученици от 30 училища от 8 града на България. Форумът бе поредната проява на една успешна традиция за насърчаване и развитие на междукултурната комуникативна компетентност на учениците, наред с преводаческите им умения. Създадени са предпоставки за ползотворно бъдещо сътрудничество между средните училища в страната и филологическите програми на Нов български университет в областта на чуждоезиковото обучение.


Официалната церемония по връчването на наградите ще се проведе на 30 ноември 2019 г. (събота) от 12.00 ч. в Галерия УниАрт на Нов български университет. Трите най-добри превода на шестте езика са отличени с парични награди. Предвидени са и 3 парични награди за училищата, чиито учители са допринесли за разпространяването на конкурса сред средношколците в своите учебни заведения. Не на последно място ще има и редица поощрителни предметни награди както за учениците, така и за техните учители, осигурени с подкрепата на издателства за чуждестранна литература.


Резултатите от конкурса, имената на отличените ученици и списъка с наградените училища можете да проверите на следния линк. След церемонията учениците и техните учителите ще могат да разгледат и обсъдят писмените си работи със специалисти по превод на шестте езика.