facebook

Събития

eu-ambas0013-copy-web_678x410_crop_478b24840a
16.12.2015 13:00
Събития

Церемония по удостояването на проф. Филип Димитров със званието „Почетен професор на Нов български университет“

 

Аула, корпус 1

Водещ: гл. ас. д-р Иван Начев
Ръководител на департамент "Политически науки"


Академично слово на почетен професор Филип Димитров:

"Нови заплахи и предизвикателства пред Западния свят"

Присъждане на званието „Почетен професор“ на проф. Димитров бе направено от Академичния съвет на НБУ на редовно заседание, проведено на 29 септември 2015 година в зала 20.

 

Проф. д-р Филип Димитров е роден в София. Учи в Английската езикова гимназия. Завършва право в Софийския университет през 1977 г., след което работи като адвокат.

През 1990 става заместник-председател на новосъздадената Зелена партия, която влиза в състава на Съюза на демократичните сили. През август е избран за заместник-председател, а няколко месеца по-късно, за председател на Координационния съвет на СДС.

Като лидер на СДС през 1991 г. Филип Димитров съставя правителство на малцинството, и става първият демократично избран министър-председател на Република България.

Депутат в 36-то, 37-то и 40-то Народно събрание.

Заместник-председател на 40-то Народно събрание и член на Правната комисия и на Комисията по европейски въпроси.

През 2007 година става член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия.

В началото на юни 2008 г. обявява, че се отказва от депутатското си място и ще се занимава с преподавателска дейност.

Именно на това негово решение Нов български университет и в частност студентите в програмите на департамент Политически науки дължат много на неговата академична кариера и познания в областта на политическото управление и дипломацията на България и Европейския съюз.

Гостуващ професор в University of Toronto, хоноруван професор в Американския университет в Благоевград, гостуващ професор в Christopher Newport University – VA – САЩ и преподавател в Нов български университет.

Филип Димитров е последователно представител на България в Организацията на обединените нации в Ню Йорк (1997–1998), посланик на България в САЩ (1998–2001) и Специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азърбайджан.

През 2010 се кандидатира за ръководител на делегацията на ЕС в Грузия и на 15 септември 2010 г. върховната представителка на ЕС по външна политика баронеса Катрин Аштън го определя за ръководител на постоянното представителство на ЕС в Грузия.

Сред най-известните му публикациите му са книгите и студиите „Новите демокрации и трансатлантическата връзка“, „Политическото представителство след комунизма”, „Светлина на човеци“, „Митовете на българския преход“, „Истинската история за рицарите на кръглата маса“ и „Ибо живяха, Господи“.

Удостоен е с Труман-Рейгъновата награда за защита на свободата и с Почетен знак на Адвокатския съюз на Венецуела за работа в защита на човешките права и на политическите затворници.

Доктор хонорис кауза University of Georgia.

Доктор на политическите науки на Нов български Университет и Член на Настоятелството на НБУ от 20.05.2002 г.

Участва в създаването на програми на английски език в департамент „Политически науки”, БП Политически науки на английски, БП Политиката и обществото на английски и МП Стратегическо лидерство на английски и преподава активно в тези програми.

Конституционен съдия от 11.11.2015 г.

Цялостната дейност на проф. д-р Филип Димитров и като университетски преподавател, и като специалист, допринася за положителния имидж на Нов български университет и на департамент „Политически науки“.

Филип Димитров нееднократно е показвал своята привързаност към ценностите на НБУ и е подкрепял университета през годините на неговото съществуване.