facebook

Събития

kamerata-orphica_678x410_crop_478b24840a
03.02.2016 18:00
Събития

Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър

Галерия „УниАрт“

Организатори:
департамент „Музика“
КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ

Участници:
КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ
Марио Хосен - диригент и цигулка
Милена Моллова, Ханде Далкилич - пиано

Програма:
Й. С. Бах/ обр. Р. Шуман и Ф. Менделсон - Шакона за цигулка, пиано и струнен оркестър,
Е. Шосон - Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър


Ханде Далкидич е родена в Анкара, Турция. След началните уроци по пиано при проф Guherdal Karamanoglu Cakirsoy, тя започва своята академична подготовка в университета Bilkent University Faculty по музика и сценични изкуства през 1989 г. Учи при проф Ерсин Онай до докторска степен.Получава доцентска степен през март 2006 г. и след това професорска през ноември 2013 г. в Hacettepe State Conservatory, където преподава в момента. Освен ролята си на турски президент на Европейската асоциация на учителите по пиано, тя продължава кариерата си като солист с концерти както в страната и чужбина, така и в радио- и телевизионни предавания. Нейните оригинални интерпретации са изключително технични и с виртуозността си достигат до по-широка аудитория.

Световноизвестният български пианист и педагог Милена Моллова e сред малцината щастливи български музиканти, изградили се като изпълнители в школата на такива колоси на музикалното изпълнителство и творчество като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Нейният път на концертния подиум е осеян с успехи, награди, гастроли и превземане на върхове, с гостувания на концертни подиуми по целия свят, както и с многократни концерти във всички страни в Европа, в Япония, САЩ, Канада. Лауреат и носител е на редица отличия в авторитетни международни конкурси.

Марио Хосен е роден в Пловдив. Наричан е „детето чудо“, защото е едва на осем, когато дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България – музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства при проф. Фришеншлагер, в Консерваторията в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, както и в Лондон при проф. Ифра Ниман. Днес професор Хосен живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света“. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини“. Виртуозен изпълнител с изумителна техника, с романтична чувствителност, Марио Хосен често е описван от критиците така: „Превъплъщение на Паганини… покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите“, изпълнение на бис.“ - Oberosterreichische Nachrichten, Австрия.

Изпълненията на шестте концерта на Паганини, 24-те капричиа и Бетховеновите цигулкови сонати му носят невероятна популярност. Самият Марио обича да разказва факта, че музиката на Паганини е една превратна точка в световното културно наследство. Както той споделя: „Паганини е един от гениите, който променя историята на музиката, историята на изпълнителското изкуство не само като цигулар виртуоз, но повлиява на редица от най-големите композитори като Шопен, Лист, Берлиоз и по този начин променя историята на музиката... “ Днес Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт Австрийската национална банка. Солирал е в повече от 30 държави, с оркестъра на Миланската скала, с Радио-симфоничния оркестър на Прага, със Симфоничния оркестър на Осака, на „Брукнер оркестър“ - Линц.

Освен соловата кариера, Марио дирижира и ръководи Orpheistes Festival Orchestra и Sudost European Akademie Orpheus. Въпреки натоварената си програма и живота в чужбина, Марио Хосен е преподавател по цигулка в България. От няколко години води майсторски класове, а в последните години винаги съобразява програмата си така, че за Коледа да бъде на родната сцена – у дома, в България. Възпитан в християнската традиция, Марио обича да се връща в Пловдив по Коледа, да се разхожда из Стария град, да открива отново романтичното преплитане на различни времена и епохи. Обича да се зарежда в родината си, сред природата, древната историята, духът на траките, и музиката, разбира се.

Академичен оркестър „Орфеус“ на Нов български университет е създаден по идея на неговия интелектуален ръководител – проф. Марио Хосен. Целта на оркестъра е чрез интересни музикални програми да се популяризира и вдъхнови музикалния живот и да се афишира музикалното присъствие на България и на Нов български университет в Обединена Европа. В основата на „Академия Орфеус“ е струнен ансамбъл от 20 музиканти - сегашни и бивши възпитаници на НБУ, и млади артисти с успешна кариера като камерни солисти из целия свят, които по настоящем живеят, учат и работят във Виена, Мадрид, Париж, Токио и Лондон. „Това са български музиканти. Изключителни млади таланти, които след края на университетското си обучение, намират място и признание в световни музикални центрове като Париж, Виена и Мадрид, на международни фестивали и на големи световни сцени. Нашите концерти са, освен професионален, и емоционален повод тези млади хора да се завърнат в България, да покажат колко много могат да изразят с езика на музиката, и да зарадват българските почитатели на класическа музика, които стават все повече и все по-взискателни“ - казва проф. Хосен и допълва: „Концертите ни по Коледа ще предложат специално преживяване. Те ще носят традицията на европейският коледен дух, съчетан с висок класичен стил, но също и академичната задълбоченост и виртуозност на нашите, български музиканти. Тази хармония в интерпретацията е нещо, което успяхме да постигнем през годините на съвместна работа и с времето се превърна в наша отличителна черта“.