facebook

Събития

round-table_678x410_crop_478b24840a
23.11.2017 14:00
Събития

Кръгла маса „Управление на риска в дигиталната епоха“

Кръглата маса е инициирана от майнър-програмата „Дигитална хуманитаристика“ в НБУ

Дом на науката и техниката, Зала 5 (гр. Пловдив, ул. „Гладстон“ №1)

Организатори:
департамент „Здравеопазване и социална работа“
д-р Людмил Дуриданов

Лектори:
д-р Людмил Дуриданов (НБУ), д-р Димитър Трендафилов (НБУ), Евгени Зиндер (основател и президент на фондацията ФОСТАС, С. Петербург), Момчил Тодоров (HP), Николай Нейков (Microfocus), д-р Андрей Лешков (БАН), Иван Донев (Клуб „Дебати“, НБУ)

Модератор:
д-р Людмил Дуриданов, департамент „Здравеопазване и социална работа“

Участници:
студенти от всички програми и гости от други университети, фондацията ФОСТАС (С. Петербург), HP, Microfocus и Българска академия на науките

Работен език на кръглата маса: английски език.

Дискусията на кръглата маса ще бъде фокусирана върху кратки презентации на конкретни казуси от реалния живот. На преден план ще бъдат анализирани различни точки на уязвимост на информационните системи в процесите по вземане на решение, предизвикани от взаимоотношенията ЧОВЕШКИ ФАКТОР – АЛГОРИТМИЧНОТО АВТОМАТИЗИРАНЕ на тези процеси. Така ще бъде предизвикано и преосмисляне на някои от основните аксиоми на роботиката.

Свързването на големи масиви от данни улеснява алгоритмичното оптимизиране на тези процеси и често води до привилегироване ролята на „алгоритмичните пазачи“ при вземане на решение, както и до намаляване на човешкото присъствие в търсенето на алтернативи. Затова дискусията на кръглата маса ще бъде насочена към следните въпроси:

Затварянето в един роботизиран омагьосан кръг не би ли довело до дехуманизиране на когнитивните процеси, посредством постепенно редуциране на емоционалното осмисляне на информацията?
Обработването на информация ще се окаже ли редуцирано само до вземане решения на чисто оперативно равнище? Какви проблеми би създало това улеснение?
Оперативното оптимизиране не решава ли само привидно поставените проблеми в краткосрочен план?
Алгоритмичното ускоряване на процесите по вземане на решение, свързано с перспективата за бързо и динамично нарастване на печалби, не би ли предизвикало срив на значими икономически и социални конфигурации, когато медиацията и вземането на решение не са вече човешки прерогативи?
Дали е разумно да се доверява оформянето на „добро решение“ само на големи масиви от данни и алгоритмични предложения, без съответната човешка проверка на предлагания избор от образци и модели?

За повече информация посетете нашата Фейсбук група: 

Social Networking – a New Strategy for an Old Tradition