facebook

Събития

head-fb_678x410_crop_478b24840a ethiopia-poster_678x410_crop_478b24840a
25.05.2017 17:00
Събития

Откриване на фотографска изложба „Етиопия – хора и изкуството“

Галерия УниАрт

Организатори:
департаменти „Антропология“ и „Изкуствознание и история на културата“

Автор на фотографиите:
Ивайло Иванов

Водещ:
гл. ас. д-р Владимир Димитров


Етиопия е от онези страни, които са добре познати от древната история и свещенните текстове, но е напълно непозната днес.

Държава с името Етиопия се споменава още от Омир, където нейното население – етиопците, са наречени „благородни“, а Диодор ги нарича „първият народ на земята“. Херодот също ги споменава, но така и не стига до техните земи. Загадъчното царство на Савската царица се споменава десетки пъти в Библията и винаги е представлявало интерес за завоеватели, пътешественици и авантюристи.

Познаваме Етиопия от преданията за цар Соломон и Савската царица. Техният син Менелик основава Соломоновата династия и пренася кивота на Завета. И днес най-големият празник е Тимкат, Богоявление и Йордановден според нашият календар, който се празнува три дни. Всеки храм в Етиопия притежава Табот (копие на кивота) и всички тържествено се събират с музика и танци на най-важното място в селището. Колуминацията на празника е хвърлянето на кръста във водите на специално построените и напълнени с вода басейни. Наследниците на дошлите с него юдеи, наричани в Етиопия фалаши, и сега обитават няколко села в района на столицата. Династията, произхождаща от премъдрия цар Соломон, управлява Етиопия до 1974 г., когато от трона е свален последния император Хайле Сeласие I.

Най-старото царство, което ни е познато от исторически документи, е Аксумското. В неговата столица Аксум и до днес се извисяват в небето прочутите обелиски, определени от съвременните архитекти като най-старите небостъргачи. В близост до тях е комплексът на храма „Св. Богородица от Сион”, където се съхранява Табота на Завета. В продължение на векове таботите са били пазени в един от двадесетте манастира, разпръснати върху група острови в езерото Тана. Днес в тях могат да се видят прекрасни стенописи, създадени между XIV и XIX век, а в ризниците им са пазят свитъци, сребърни кръстове, музикални инструменти и т. н.
През XII век цар Лалибела премества столицата на Етиопия в нов град, носещ неговото име. Той е създаден след завземането на Йерусалим с цел да поеме функцията на Нов Йерусалим. Чрез издълбаните в скалите църкви царят желае да пресъздаде сакралната топонимия на Светия град. Днес този комплекс се приема от мнозина за осмото чудо на света и е част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.
Градът на замъците Гондар е столица на Етиопия в периода XVII-XIX век, всеки един от владетелите строи нов замък. Има запазени осем такива, а в църквата Дебре Бирхан Селасие се пазят едни от най-интересните етиопски стенописи. В банята, построена от Фасалидите, е най-тържественото отбелязване на празника Тимкат.
Ние също бяхме там!

Кой съвременен антрополог не иска да види най-стария скелет на хоминид, открит досега? Луси грижливо е съхраняван в Националния музеи в Адис Абеба. Кой историк на християнското изкуство не би искал да зърне скалните църкви в Лалибела, таботите на завета, колоритните фрески и икони, старите пергаменти, изписани на древния език геези и украсени с прекрасни миниатюри?

През януари 2017 г. Ивайло Иванов, студент по антропология и Владимир Димитров, преподавател по история на изкуството в НБУ, и двамата авантюристи по дух, обичащи пътешествията, но водени най-вече от научно любопитство, се отправихме към непознатата Етиопия. Пътешествахме и изследвахме северната част на страната Амхара и Тиграй, където са концентрирани паметниците, от които се интересувахме. През четиринадесетдневното ни пътуване присъствахме на Тимкат и посетихме най-забележителните паметници на столицата Адис Абеба (Ново цвете) в Аксум, Гондар, Лалибела и езерото Тана. Изпълнихме задачата, която сами си поставихме, да се снабдим с църковни утвари, литература и най-вече снимков материал, необходим за семинара по антропология и курсовете по „Шедьоври на християнското изкуство“ и „Иконография“. Интересът на нашите колеги - студенти и преподаватели, ни стимулира да споделим видяното в Етиопия днес.

Изложбата „Етиопия – позната и непозната“ е от две части. Първата представя красотата на природата и хората в Етиопия и е разположена на открито – алеята пред Аулата на НБУ, а втората част, посветена на изобразителното изкуство, може да видите в университетската галерия УниАрт до месец юни.