facebook

Събития

books1_678x410_crop_478b24840a
16.04.2019 08:30
Събития

Представяне на Юридическото списание на НБУ (Law Journal of NBU) по случай 16 април - Деня на Търновската конституция (140 години) и празник на юриста

Корпус 1, зала 210

Организатори:
департаменти „Право“


Водещ:
проф. д-р Екатерина Михайлова

 

Дискутанти:

доц. д-р Катерина Йочева

гл. ас. д-р Ралица Костадинова

 

Участници:

преподаватели и студенти от департамент „Право“ и гости

 

На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите. На този ден през 1879 г. Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция - първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878 г.).

Официалното ѝ  наименование е „Конституция на Българското княжество". Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование в елитни Западноевропейски университети.

Проектът за Органически устав за държавното устройство на българското княжество е изготвен в канцеларията на Временното руско управление и съгласуван с български общественици и руска имперска комисия. Учредителното събрание, свикано на 23 януари 1879 г. внася големи промени в Проекта, вкл. промяна на наименованието му. При това обсъждане се формират две групи - либерали (младите) и консерватори (старите), като в повечето случаи се налагат схващанията на първите.

Търновската конституция цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г. Съгласно чл. 4 „Българското царство е монархия наследствена и конституционна, с народно представителство“.