facebook

Събития

207266a2a4d1193bbc2ea57214969d50_678x410_crop_478b24840a
10.05.2023 13:00
Събития

Публична лекция „2023 – Световна година на откривателя на микроорганизмите Антони ван Льовенхук. Приятелството между Льовенхук и Вермеер.“

Корпус 1, зала 407



Организатор:
Направление Биологически науки, департамент „Природни науки“, НБУ


Лектор:
доц. д-р Галина Сачанска


Модератор:
доц. д-р Николай Петров



Участници:
Студенти и преподаватели от департамент „Природни науки“. Лекцията е отворена за всички желаещи.



През 2023 г. се навършват 300 години от смъртта на откривателя на микроорганизмите, холандеца Антони ван Льовенхук. Огромният принос на Льовенхук към науката се изразява не само в първооткривателството на бактериите, но и в първото описание на червени кръвни клетки и сперматозоиди. Той е конструирал саморъчно над 400 микроскопа, с които е наблюдавал своите обекти. Колосалните научни постижения на търговеца на платове се дължат на страстта му към неговото хоби – полирането на лещи, които той очевидно е подготвял и усъвършенствал, за да ги приложи в направата на очила. Льовенхук е бил дописен член на Лондонското кралско дружество и е изпратил до него повече от 400 доклада за своята научна работа.

Малко известен е фактът, че Льовенхук е бил близък приятел със своя съгражданин от Делфт и световноизвестен художник Йоханес Вермеер. Счита се, че Льовенхук е послужил за модел на картините „Астрономът“ (Париж, Лувър) и „Географът“ (Художествен институт „Щедел“, Франкфурт на Майн).


Доц. д-р Галина Сачанска е ръководител департамент „Природни науки“ с научна експертиза по молекулярна микробиология, микробиология на околната среда и микробиология на храните. Защитила е докторска дисертация върху молекулярен анализ на микроорганизмите в замърсени с тежки метали местообитания.