facebook

Събития

books3_678x410_crop_478b24840a
11.05.2018 13:00
Събития

Семинар „Обучението по класическа китара в Австрия и мястото на съвременната музика в него“

Корпус 1, зала 506

Организатор:
департамент „Музика“

Водещ:
докторант Божана Павлова

Участници:
студентите от Нов български университет от програма „Музика“

В тази работа бих искала да обърна внимание на специфичните особености на обучението по класическа китара и подготовката на ученици и кандидат-студенти в държавните училища. В детайли ще бъдат разгледани учебния план, предложената литература, възрастовите групи и педагогическите практики за усвояване на материала от учениците.

За разлика от България, в Австрия има многобройни музикални училища от държавен и частен тип. Само в столицата Виена заведенията, финансирани и подпомагани от държавата, са над двадесет. Те предлагат само уроци по музикални предмети, но не и общообразователна подготовка. Има ясно разделение на общообразователни училища, профилирани гимназии и музикални училища.

През 1994 година е създаден общия учебен план на музикалните училища, важащ за цяла Австрия. Преди тази година всеки отделен регион (Долна Австрия, Виена, Горна Австрия, Щирия, Тирол, Каринтия, Залцбург, Форарлберг и Бургенланд) разполага със собствен план, съдържащ различни изисквания. Целта на общия план е централизирано и целенасочено обучение по музика и дава стабилна основа за развитие на учебните заведения по музика в страната. Това е първият и основен педагогически стълб на държавните музикални училища, изготвен от 2500 учителя в продължение на две години. Процесът и резултатът – финалният план са съгласувани с европейските норми и изисквания на университети и консерватории. Литературната база постоянно се обновява и допълва, за да имат учители и ученици лесен и бърз достъп до най-новите тенденции в обучението по музика. Концепцията на този учебен план с модулно развитие е поглед в бъдещето. Състои се от четири модула – визия за прогрес, обща педагогическа, дидактическа и психологическа част, част по специалността, литературна база данни.

Визията за прогресивно развитие в музиката е от основно значение. В центъра на концепцията на музикалните училища стои музиката и свързаните с нея изкуства. В общия смисъл на обучението, уроците по музика спомагат позитивното персонално развитие на индивида, развивайки неговите артистични заложби и талант. Училищата по музика в Австрия осигуряват среда за културен обмен между деца и младежи като същевременно подпомагат общата социална култура на възрастните. Те предлагат възможност за задълбочено музикално образование на всички слоеве на обществото, което потвърждава широкоспектърната им роля. До тях има достъп всяко дете и младеж с интерес към музика. Всяка година постъпват огромен брой нови ученици на различни възрасти, желаещи да изучават музика, често без приемен изпит за проверка на музикален, слух, чувство за ритъм и евентуално налични технически способности на даден инструмент. Училищата предлагат условия на обмен на опит в атмосфера, изключваща конкуренцията и поощряваща взаимно уважение и цели повишаване нивото на културното съзнание на нацията. В много случаи се набляга в основна степен на креативността, желанието за музициране и интереса на учениците. Професионалното развитие, включващо дисциплина на упражнение всеки ден, детайли в музикално-аналитичен план, усвояване на технически трудности и изграждане на собствен мироглед и стил на изпълнение не винаги са част от заниманията по музика. Учителите се съобразяват с индивидуалните цели на ученика и неговото семейство. Въпреки че, на теория целеустремеността и сериозността са качества, необходими за започване на музикално обучение, по мое мнение на практика това е невъзможно в голям процент от случаите. Причината от една страна е огромния прием на кандидати, от друга е невъзможността на учениците да се задълбочат само в избрания инструмент, поради тяхната заетост с много други извънучебни занимания.

В същото време музикалните училища и предлаганите занимания в тях реагират гъвкаво на социалната обстановка и развитието на обществото. Те възпитават в духа на работа в екип, многопластово мислене и свободно боравене с новите технологии. На преден план е изграждането на качества като автентичност, отговорност, толерантност и респект.

По-нататък в дисертационния труд ще разгледам общата педагогическа, дидактическа и психологическа част в плана на музикалните училища в Австрия, включваща емоционалното възприятие и музикално-естетическото личностно развитие на индивида. В тази част се набляга на изграждането на дългосрочна, задълбочена връзка с инструмента, музикалната интелигентност и креативност и нуждата от себеизразяване чрез музика.

В частта по специалност на общия план става въпрос за набора на репертоар за класическа китара. Той е разнообразен и включва основните музикални жанрове като е допълнен от специфичните за инструмента стилове, познати като поп, рок, джаз, австрийска народна музика, световна музика, „Fingerpicking“ и „Fingerstyle“. Интересна част от литературата за китара е австрийската народната музика. Репертоарът се дели на солов и ансамблов, той като в Австрия се срещат форми на групово обучение по китара.

Всички музикални училища имат достъп до онлайн литературна база данни. В нея са посочени списъци на школи и пиеси, подредени според трудността им – елементарни, начинаещи, средно напреднали, напреднали. Също така има предложен примерен репертоар, подходящ за конкурсът „Prima la musica“, който е най-всеобхватния и значим конкурс в страната, който се провежда ежегодно за различни инструменти.

Детайлирано ще разгледам подготовката на ученици в начална възраст, прогимназия и гимназия и тази на кандидат-студентите с подбраната и предложена от специалисти литература. Следва сравнение на педагогическите методики и практики в Австрия и България и изводи от изложените тези и аргументи и съпоставка на професионално обучение на кандидат-студенти и общото ниво на подготовка на китаристите в двете страни.

Божана Павлова е родена през 1990 г. в Плевен. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност класическа китара в класа на Столина Добрева. През 2008 година Божана започва да следва в Консерватория Виена, Частен университет в класа на Йоргос Панетсос, където завършва бакалавърската си степен с отличие. Паралелно Божана завършва второто си бакалавърско следване със специалност педагогика за китара в Университета за музика и сценично изкуство, Виена с преподавател Валтер Вюрдингер.

Божана е лауреат на голям брой международни конкурси за китара в България, Италия, Хърватия, Албания, Румъния, Черна Гора и Германия. През 2010 заедно с китаристът Александър Високомогилски формират китарния дует „Артистик“. Солово и в дует Божана е изнасяла концерти в Австрия, Великобритания, Унгария, България, Италия, а през 2014 г. дуо „Артистик“ предприема турне в тринадесет града в Китай.

Също така Божана има записи за Българското национално радио и Радио Варна. Посещавала е майсторски класове на известни китаристи, между които Дейвид Ръсел, Карло Маркионе, Марчин Дила, Георги Василев, Хопкинсън Смит, Дейл Кавана, Аниело Дезидерио и др.

За високите си творчески постижения китаристката печели стипендии от Министерството на изкуството, образованието и културата на Австрия (2014), Концерватория Виена, Частен Университет (2013), Университета за музика и сценично изкуство, Виена (2012) и Министерството на културата на Република България (2006). Божана е представител на фирмата за струни за класическа китара „Ханабах“.

Докторант в НБУ с научен ръководител проф. Панайот Панайотов.