facebook

Новини

4_678x410_crop_478b24840a
12.12.2022 15:33
Новини

Обучение по проект STEAM+ (2020-1-HU01-KA227-SCH-094051)

В периода 27-ми ноември и 1-ви декември 2022 г. Нов български университет (НБУ) беше домакин на поредното обучение по проект STEAM+ (2020-1-HU01-KA227-SCH-094051), финансиран по програмата Erazmus+. В рамките на проекта изследователи и практици в областта на ранното и предучилищното образование от 6 държави (България, Босна и Херцеговина, Белгия, Италия, Португалия и Италия) обмениха опит и добри практики. В обучението взеха участие около 20 души от партньорските организации, представители на Universitá Degli Studi Di Catania, Galileo Progetti Nonprofit Kft., Erasmushogeschool Brussel, Centro Social De Soutelo, Privatna predskolska ustanova Montessori IQ Kutak и Нов български университет.

 

 

 

 

Участниците се запознаха с българската образователна система и прилагането на STEAM подхода в предучилищното образование у нас, представени от доц. Евгения Тополска. Деси Стоева разказа за прилагането на подхода STEAM в Монтесори среда. Интересни данни за възгледите на родители и учители от България за STEAM, част от изследването проведено в рамките на проекта във всяка от страните партньор, изнесе д-р Мартин Янков.

 

 

 

Като домакини, партньорите по проекта STEAM+ от НБУ, организираха няколко работилници (workshop-и) и посещения на различни образователни институции, които прилагат добри практики, свързани с обучителните принципи на STEAM. Участниците имаха възможността да посетят един от STEM центровете в българско училище, финансирани по Националната програма за STEM центрове на МОН. Участниците получиха много топло посрещане от директора на 121 СУ „Георги Измирлиев“ г-жа Галина Тенева, както и от цялото ръководство. Освен посещение на STEM центъра и запознаване с дейностите в него, имахме възможност да наблюдаваме практически уроци с деца в предучилищна група и във втори клас.

 

 

Организирано беше посещение в Монтесори детска градина „Къща на децата“ (Casa dei Bambini), която прилага метода за обучение по системата на Мария Монтесори. Директорът на детската градина г-жа Деси Стоева запозна участниците с основни принципи на метода Монтесори и STEAM дейностите, с които се занимават децата.

 

 

 

Участниците посетиха и „Център МИР“ в кв. „Факултета“, на Фондация „Здраве и социално развитие“. Боян Василев и Емилия Микова, представители на Фондацията, разказаха за модела МИР, който е разработен и по който се работи с деца и семейства от ромски произход. Наблюдавахме педагогически ситуации с деца от предучилищните групи и сесия с деца от програмата „Играй с мен“, занимания, които се провеждат с деца в ранна възраст от квартала и техните майки.

 

 

 

Невероятно беше преживяването в първия по рода си детски музей в България – “Музейко”. Г-жа Весела Герчева, представи “Музейко” и движението за детски музеи по света. Благодарение на нея специалистите имаха възможност да разгледат всички експозиции и да се насладят на впечатляващите инсталации, приготвени специално за деца в предучилищна и ранна училищна възраст.

 

 

 

Автори: д-р Надя Колчева; д-р Иво Попиванов

Департамент „Когнитивна наука и психология“