facebook

Новини

fig1_678x410_crop_478b24840a
21.03.2023 11:49
Новини

Теорията среща практиката в „HR: Rush for Practice“

На 6 март се проведе първата по рода си, в областта на управлението на човешкия капитал, инициатива "HR: Rush for Practice" at NBU (първа част), която даде старт на уникално студентско състезание. Събитието беше организирано от департамент „Администрация и управление“, УПИЗ "Учебно-тренировъчна фирма“, Центърът за кариерно развитие, съвместно с Българска асоциация за управление на хора и стартъп компания Pleggi LTD (финансирана от Компанията за рисково финансиране Витоша Венчър Партнърс). В инициативата взеха участие 12 организации от различни браншове,  предоставили информация за 32 свободни позиции и заявили категорично готовност за участие в учебната дейност на студентите – Кауфланд България, Самекс ЕООД с KFC и NORDSEE България, Пощенска банка, Фикосота, МаркетСтар (Global Sales Outsourcing), Your people solution, GOPET TRANS, Pontica Solutions, Coca-Cola HBC, HRS Bulgaria, АДРЕС Недвижими имоти АД и WÜRTH България.

 

 

В инициативата се включиха 64 студенти от бакалавърска програма „Управление на бизнеса и предприемачеството“, от магистърски програми „Управление и развитие на човешките ресурси“, „Мениджмънт за организационно съвършенство“ и „Бизнес администрация“ (в редовна и дистанционна форма на обучение)  на департамент „Администрация и управление“.

Заместник-ректорът по учебната дейност на НБУ доц. д-р Кристиян Постаджиян, ръководителят на департамент „Администрация и управление“ проф. д-р Кристиян Хаджиев и г-жа Детелина Смилкова, председател на УС на БАУХ, приветстваха присъстващите студенти, включили се в предизвикателството "HR: Rush for Practice".

 

 

 

Инициативата включва: учене чрез открит диалог между бизнес, студенти и наука, както и промяна към нов, съвременен стил на обучение и саморазвитие. Тази промяна е етап от обучението в НБУ, в който студентите има възможността да се включат в процесите на предварителен подбор и оценка на професионалната компетентност за 32 реални позиции,  предложени от 12 фирми. С участието си в този учебен проект, студентите правят сериозна крачка напред в подготовката си за ефективно управление на хора и в личното си професионално развитие.

 

 

Студентите приеха отговорно и с интерес отправеното предизвикателството, различно от обикновен казус, есе или самостоятелна курсова работа.

Те получиха екипно учебно задание, което ги поставя в условията на учебна симулация много близка до реалните процеси по предварителен подбор на кандидати за свободни позиции, използвайки съвременни уеб базирани социални мрежи, технологии и компютърна игровизация. В продължение на един месец, студентите ще работят в екипи по двама; ще се запознаят с практиките на реални бизнес организации, за което ще съдействат присъстващите на събитието представители на фирми; ще правят оценка на кандидатите с помощта на психометрични тестове представени от Pleggi под формата на игрови модел. В процеса на подбор ще могат да се възползват от съветите на ментора Цветелин Николов, Co-Founder and Business Development в стартъп компания Pleggi LTD.

 

 

И за да бъде интересно и забавно залагаме на състезателния елемент в процеса. Студентските екипи ще се състезават по между си, за да получат най-висока оценка от работодател, ментор и преподавател. И както във всяко състезание и тук ще има награди от работодателите, които ще бъдат връчени на най-успешните екипи на 19 април 2023 в НБУ.

 

Най - голямата полза за студентите не е шестицата, която вероятно ще получат за труда си, а придобитите знания, развитите умения, натрупаният опит по време на инициативата, които осигуряват конкурентно предимство на всеки студент при реализацията му на пазара на труда или при инициирането на собствен бизнес.

 

 

 

 

 

 

 

 

В международните и европейски научни и академични среди основните дискусионни и изследователски въпроси през 2023 г. са  свързани с ключовата роля на човешкия фактор в Индустрия 5.0. Акцентът е върху дефиниране на сценарий за пълно сътрудничество между хората и изкуствения интелект. Технологиите трябва да служат на хората, а не обратното.

Тези тенденции провокираха екип от преподаватели - доц. д-р Мария Александрова Иванова (ръководител на проекта по реализиране на инициативата), доц. д-р инж. Кирил Радев (директор УПИЗ УТФ), доц. д-р Милена Караилиева (автор на монография „УЧК в туризма“), гл. ас. д-р Мариана Димитрована (преподавател в бакалавърски и магистърски курсове по УЧР и УЧК),  проф. д-р Кристиян Хаджиев (ръководител на департамент „Администрация и управление“), да обсъдят как ще изглежда Образование 5.0 в общество 5.0, какви са новите образователни технологии за университетите и какви трябва да бъдат академичните иновации.

В този контекст възникна идеята за инициативата "HR: RUSH FOR PRACTICE" at NBU, където теорията среща практиката, където знанията намират приложение в реалните предизвикателства на HR функцията по подбор и оценка чрез иновативен софтуер.  Благодарение на упоритостта и отдадеността към идеята на Цветелин Николов, Co-Founder в стартъп компания Pleggi LTD и доц. д-р Мария Ал. Иванова, инициативата вече е факт. В основата й е съвместната работа на екипи от студенти, бизнес представители, ментор и университетски преподаватели, които работят в продължение на един месец.