facebook

Новини

20221116-113054_678x410_crop_478b24840a
18.11.2022 13:58
Новини

Общоуниверситетски семинар „Българска памет и съвест за тоталитарната държава – исторически и юридически разказ“

На 16 ноември 2022 г. от 11.20 часа в аудитория 409 на корпус 1 на НБУ се проведе поредното издание на съвместния общоуниверситетски семинар „Българска памет и съвест за тоталитарната държава – исторически и юридически разказ“, посветен на 120-годишнината от рождението на Фани Попова-Мутафова.





Лектор на събитието бе проф. Пламен Дойнов, д.н., а модератор – проф. д. н. Райна Николова. Темата на семинара бе „Фани Попова – Мутафова – между националсоциализма и комунизма: словото като „престъпление“, посветено на творческия път и житейска съдба на тази значима българска писателка. Лекторът открои два основни интереса в творчеството на авторката – проблемите на съвременната еманципирана жена и българското Средновековие от епохата на Втората българска държава, представено в исторически романи. Проф. Дойнов, д.н., акцентира върху възгледите на Фани Попова – Мутафова за водачеството в българската история от просветени владетели, от една страна, образът на свободолюбивата, еманципираната и безусловна още в Средновековието жена - патриотка, и от друга страна, в историческа проекция - умението на българите да надвият чужд противник, съвместно с темата за предателството и центробежните сили в тогавашното българско общество – разпокъсаност, разединение. Лекторът направи подробна ретроспекция на подкрепата на Фани Попова – Мутафова за хитлеризма като политически режим, съдействал да се реализира българският национален идеал за обединение в периода 1941-1944 г, на нейното активно участие в работата на Европейския писателски съюз, на присъдата, издадена ѝ от т. нар. Народен съд, на амнистирането ѝ и преиздаването на историческите ѝ книги, на нейното съществуване през комунистическия режим „под условие“.

 

 

Проф. д. н. Пламен Дойнов завърши лекцията с оценката си, че Фани Попова – Мутафова е най-успешният и най-доказаният автор на историческа проза в България. В семинара участваха преподавателите проф. д. н. Момчил Методиев, проф. д-р Мартин Канушев, доц. д-р Петя Неделева и студенти – второкурсници в магистърска програма „Право“ на НБУ.