Събития

banner-04-06-16-30_678x410_crop_478b24840a
04.06.2018 16:30
Събития

Представяне на каталога „На Румен Лаптев“

Център за книгата - книжарница, корпус 1

Организатори:
Център за книгата
департамент „Изящни изкуства“

Водещ:
доц. Валентин Савчев

Дискутанти:
Александра Велева, докторант Румен Кожухаров, докторант Тодор Георгиев

Участници:
преподаватели, докторанти и студенти от департамент „Изящни изкуства“ и бакалавърска програма „Визуални изкуства“, гости на НБУ

Каталогът с живописни творби е в памет на доц. Румен Лаптев, дългогодишен преподавател в НБУ. В изданието присъстват текстове от негови колеги и студенти, лични послания и разкази за Лаптев. Каталогът, посветен на художника, помества и думите на автори като доц. Валентин Савчев, проф. Димитър Чолаков, проф. Ивайло Мирчев, акад. Светлин Русев, проф. Станислав Памукчиев, както и на голяма част от студентите, на които е преподавал през годините.

Водещият на събитието – доц. Валентин Савчев е ръководител на департамент „Изящни изкуства“ и колега на доц. Румен Лаптев в периода от 1996 г. до 2013 г. Съставител на сборника е Тодор Георгиев, докторант в департамент „Изящни изкуства“. Той заедно с Александра Велева и докторант Румен Кожухаров организират събитията свързани с юбилейната изложба посветена на доц. Румен Лаптев, както и съставянето, издаването и разпространението на каталога „На Румен Лаптев“.

Румен Лаптев завършва висшето си образование във ВИИИ „Николай Павлович“ (Национална художествена академия) през 1988 година в специалност живопис при проф. Петър Михайлов. През 1989 г. става член на Съюза на българските художници и година по-късно е един от основателите на секция 13. В периода 1992–2006 г. е преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. От 1996 г. работи като преподавател по живопис и рисуване в Нов български университет. Творчеството на Румен Лаптев обхваща както живописта, така и пърформанса. 

По време на представянето изданието се продава с 10% отстъпка.