Новини

5_678x410_crop_478b24840a 1_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a 3_678x410_crop_478b24840a 4_678x410_crop_478b24840a 6_678x410_crop_478b24840a 7_678x410_crop_478b24840a 8_678x410_crop_478b24840a
03.11.2020 13:53
Новини

Студенти и преподаватели от програмите на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ взеха участие в Международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“

Тридесет и второто издание на фестивала се проведе от 22 до 24 октомври в Студентския дом на площад „Народно събрание“ под патронажа на г-жа Мария Габриел – член на Европейската комисия. Фестивалът беше открит от г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на град София. Форумът включваше редица събития – лекции, демонстрации, изложби, в рамките на дните на провеждане на фестивала и конкурсна предварителна част, в която участниците се регистрират и подават своите проекти през лятото, които по-късно се оценяват от жури.

Тази година фестивалът обединяваше в едно поглед към миналото, посредством 3D изложба на влакове и модели от състава на БДЖ, антикварни книги и списания за влакове, игри и интерактивни инсталации, както и поглед в бъдещето с представяне на проекти с приложения на изкуствен интелект, виртуална реалност, изложба на музикални синтезатори от миналото до днес и други. Много различни и интересни интерактивни инсталации, включващи механика, софтуер и хардуер, бяха представени от ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет.
Като партньор във форума, тази година се включи и Нов български университет в лицето на преподаватели и студенти от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Част от студентите бяха представени посредством табла от дипломните им работи, като преподавателите им от програмата по „Графичен дизайн“ – доц. д-р Илия Кожухаров, д-р Стоян Манчоров и д-р Румяна Стефанова, избраха най-отличителните и впечатляващи творби, които украсяваха изложбените пространства в Студентския дом по време на фестивала. На 23 октомври допълнително бе проведена среща на тези студенти с гостите и тяхно публично представяне пред присъстващите. Голяма част от студентите по графичен дизайн от департамента се включиха предварително с проекти за участие в конкурсната част на фестивала.

На специална церемония по време на форума бяха показани номинираните проекти в областите на компютърната графика, уеб дизайна, компютърната анимация и електронната музика и наградени победителите в тях. Всяка година проектите се оценяват от жури от експерти от академичния и корпоративен бранш, оценяващи във всяка конкретна област, където участва преподавателят по графичен дизайн д-р Румяна Стефанова.
В семинарната част на фестивала в секция „Графика и дизайн“, като лектори се включиха преподавателите по графичен дизайн от департамента д-р Захарина Петрова-Проданова, с лекция за калиграфията и шрифтовете, и докторантите Мартин Стойчев, с лекция за проблеми и решения на съвременния уеб-дизайн, и Мария Койчева с лекция за виртуалната реалност за дизайнери и артисти. Лекциите им бяха поднесени интересно и посрещнаха аплодисментите на гостите. Съобразено с настоящата карантинна обстановка, една от лекциите беше проведена онлайн.

Номинациите и наградените проекти са публикувани на сайта на форума, където можете да се запознаете с подробности и снимки от събитието.


„Компютърно пространство“ е некомерсиален, международен фестивал за компютърни изкуства. С всяка изминала година фестивалът придобива все по-голяма популярност. С 32 поредни издания зад гърба си и над 20 000 участника (фирми, студия или индивидуални участници) от различни страни от целия свят, днес „Компютърно пространство” е едно от най-големите и значими събития за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Форумът се организира от Студентско общество за компютърни изкуства СОКИ, в партньорство с редица организации и институции, като Столична община, Националния студентски дом към МОН, Гьоте институт - България, Bulgarian Design Group, ADCOM, БНТ 1, БНР и други. Председател на Организационния комитет и създател на форума е доц. д-р Росен Петков.