facebook

Новини

cover-moda_678x410_crop_478b24840a
06.08.2020 15:04
Новини

Възпитаници на Нов български университет са сред финалистите в международен конкурс за мода

Боряна Вътова и Симеон Атанасов се борят за голямата награда от 10 000 евро на „International young designers contest“. Конкурсът се провежда онлайн в Киев, Украйна. Боряна и Симеон са единствените българи сред десетте финалисти.

Боряна Вътова е завършила мода в НБУ. Два пъти е избрана за главен дизайнер на конкурса „Евровизия“. Ръководи отдела на Европейската професионална академия за мода в Нигерия.

 

Колекцията, която представя на „International young designers contest“, е вдъхновена от сблъсъка между Студената война и космоса. Целта ѝ е чрез дрехата да подчертае енергията на отделния човек и да му помогне да се открои в тълпата.

 

„Искам първо да бъде забелязана жената, която носи мой тоалет, а след това да се обърне внимание на дрехата.“, споделя Боряна.
 

Симеон Атанасов учи в магистърска програма „Модни и бизнес стратегии“ в Нов български университет. Целта му е да създаде уникална и разпознаваема марка, свързана с иновации, нови материали и технологии.

 
 

„Надявам, че модата ще се превърне в индустрия за справедлива търговия, докато потребителите ще купуват по-малко и ще избират по-разумно.“, разказва Симеон. 

Колекцията му „Wacky Races“ е вдъхновена от състезателните автомобили през 60-те години на миналия век. Впечатлен е от мощността на двигателите, спортния дизайн и красотата и целта на Симеон е да възроди този дух чрез дрехите си.

  

Боряна и Симеон са победители в конкурса за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week.

 

Пожелаваме им успех и на конкурса в Украйна!