facebook

Новини

5_678x410_crop_478b24840a 2_678x410_crop_478b24840a
28.05.2021 11:55
Новини

Успешен виртуален формат на десетата междудепартаментна кръгла маса „Проблеми на културния туризъм“ на НБУ

При изключителен интерес и с многобройни участници се проведе вчера във виртуален формат Десетата междудепартаментна кръгла маса „Проблеми на културния туризъм“, организирана от департамент „Администрация и управление“ съвместно с департаментите „Антропология“ и „Икономика“ на Нов български университет. Десетки студенти от курсовете „Специализирани видове туризъм“, „Туристическа реклама и ПР“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ на департамент „Администрация и управление“; от „Културно наследство и международни политики“ на департамент „Антропология“; от „Рекламна политика“ и „Връзки с обществеността“ на департамент „Икономика“, както и завършили и настоящи магистри от МП „Културен туризъм“ на НБУ, участваха в кръглата маса.

Събитието, което се организира в НБУ от 2011 г., се проведе с партньорството на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София, както и с включването на преподаватели от три университета и различни културни институции. Разнообразни теми представиха на кръглата маса преподавателите от НБУ: доц. д-р Ирена Бокова – „Културният туризъм - преоткриване на „завръщащи се“ туристи“; доц. д-р Соня Алексиева – „Как започнахме преди 10 години – кратка история на междудепартаментна кръгла маса „Проблеми на културния туризъм“; гл. ас. д-р Стефания Темелкова – „Обърнатите послания в туризма или как да насърчим туристите да си останат вкъщи“.

В кръглата маса взеха участие експерти и представители на различни институции –дългогодишни партньори на НБУ в провеждането на форума до днес. Сред тях с актуални коментари и презентации се включиха г-жа Венелина Червенкова, началник-отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика“ в Министерство на туризма, г-жа Мадлен Янева, PR експерт на Националния политехнически институт, проф. Иван Марков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. д-р Вера Николова от СУ „Св. Климент Охридски“, г-жа Чаяна Истаткова, експерт от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София, г-н Борислав Йорданов, управител на ТА „Царевград Търнов“ – В. Търново. Водещ на събитието, което тази година се проведе виртуално в Zoom и във Facebook, беше доц. д-р Соня Алексиева.

В края на кръглата маса, по традиция – както всяка година до днес, за студентите беше подготвена викторина по обсъжданите теми, свързани с развитието и проблемите на културния туризъм. След оспорваната класация на верните отговори, доц. д-р Ирена Бокова обяви наградите за осемте студенти, сред които книги и подаръци от Регионалния център на ЮНЕСКО-София, от Националния политехнически музей, интересни издания в областта на туризма и др.